Norme noi în sprijinul lucrătorilor disponibilizați

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. Norme noi în sprijinul lucrătorilor disponibilizați

FEG reprezintă una dintre acțiunile europene pentru `o Europă mai socială`. Globalizarea poate provoca schimbări semnificative în structura comerțului mondial, ceea ce înseamnă că lucrătorii se confruntă cu riscul de a-și pierde locurile de muncă.

În 2006, UE a creat FEG pentru a sprijini persoanele care își pierd locurile de muncă din cauza globalizării sau a crizei financiare și economice, a căror concediere are un impact negativ asupra economiilor regionale sau locale. Este un fond de solidaritate de urgență și, ca instrument financiar special, este mobilizat ad-hoc. FEG cofinanțează proiecte pentru a ajuta lucrătorii să-și găsească locuri de muncă noi sau să-și deschidă propria afacere.

Sunt prevăzute norme specifice care stabilesc de când și pentru cât timp un grup de lucrători poate beneficia de fond.

Proiectele finanțate prin FEG sunt gestionate de către autoritățile naționale sau regionale. FEG nu cofinanțează măsuri de protecție socială precum pensiile sau ajutoarele de șomaj.

Pe 16 ianuarie, Parlamentul a aprobat un nou regulament privind FEG pentru perioada post-2020. Acesta are ca obiectiv extinderea domeniului de aplicare pentru a oferi asistență în cazul unor restructurări majore care au legătură cu digitalizarea, automatizarea și tranziția la o economie cu emisii reduse de carbon. Totodată, eurodeputații propun schimbarea denumirii fondului în `Fondul european pentru tranziție`. Maria Arena, membră din grupul S&D, coordonează acest proiect de lege în Parlament.

Având în vedere faptul că mulți lucrători sunt angajați în cadrul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) unde pierderile de locuri de muncă au un impact semnificativ asupra regiunilor mici, deputații europeni propun reducerea pragului de disponibilizări de la 500 la 200 și extinderea perioadei de referință. De asemenea, aceștia doresc să accelereze procedurile de depunere a cererilor.

Sursa: europa.eu

Citește și:

– Bilanțul săptămânal Safety Gate

Vrei să afli mai multe informații despre asigurări?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: [email protected]

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Pe același subiect

Distribuie

Meniu