Ziua europeană a sensibilizării cu privire la utilizarea antibioticelor 2018: trebuie să ne unim forțele pentru a opri utilizarea inutilă a antibioticelor

Înainte de cea de a 11-a ediție a Zilei europene a sensibilizării cu privire la utilizarea antibioticelor, Comisia a publicat rezultatele unui nou studiu Eurobarometru privind cunoștințele publicului referitoare la antibiotice și tendințele generale privind utilizarea lor.

Citește și:

Preveniți risipa de alimente prin congelare!

Studiul arată că s-a înregistrat o evoluție pozitivă privind utilizarea antibioticelor: 32 % din persoane au spus că au luat antibiotice în ultimele douăsprezece luni, în comparație cu 40 % în sondajul din 2009. Cu toate acestea, multe dintre aceste antibiotice au fost luate în mod inutil: 20 % din antibiotice au fost luate pentru gripă sau răceală și 7 % din persoane le-au luat fără rețetă medicală. 66 % din respondenți știu că antibioticele nu sunt de ajutor împotriva răcelilor, iar 43 % din respondenți știu că antibioticele nu sunt eficiente împotriva virusurilor. Peste două treimi dintre respondenți ar dori să dețină mai multe informații despre antibiotice.

Rezultatele Eurobarometrului și raportul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) vor fi prezentate azi la Bruxelles în cadrul conferinței organizate cu ocazia Zilei europene a sensibilizării cu privire la utilizarea antibioticelor 2018, intitulată `O singură sănătate pentru ca antibioticele să funcționeze în continuare`.

Citește și:

Știți ce reprezintă `Agenții de încărcare`?

În ultimii 15 ani, UE a jucat un rol esențial în ceea ce privește combaterea rezistenței la antimicrobiene. Anul trecut, a fost adoptat un Plan de acțiune al UE nou și cuprinzător cu privire la rezistența la antimicrobiene, care stabilește obiectivele Comisiei privind combaterea rezistenței la antimicrobiene în cadrul politicilor privind sănătatea umană, sănătatea animală și mediul.

O etapă importantă va fi viitoarea legislație europeană privind medicamentele de uz veterinar și hrana pentru animale medicamentată, care stabilește o gamă largă de măsuri concrete de combatere a rezistenței la antimicrobiene și de promovare a unei utilizări prudente și responsabile a antimicrobienelor. Începând cu 2022, utilizarea antimicrobienelor pentru a stimula creșterea animalelor va fi interzisă în UE, precum și utilizarea preventivă a antimicrobienelor prin hrana pentru animale medicamentată și în grupurile de animale. Vor exista, de asemenea, restricții privind utilizarea metafilactică a antimicrobienelor și va fi posibil ca anumite antimicrobiene să fie rezervate numai uzului uman. În plus, în ceea ce privește exporturile în UE, țările din afara UE vor fi obligate să respecte interdicția privind utilizarea antimicrobienelor pentru stimularea creșterii, precum și restricțiile privind antimicrobienele rezervate uzului uman. Prin urmare, noile reglementări ale UE vor îmbunătăți protecția consumatorilor europeni împotriva riscului răspândirii rezistenței la antimicrobiene prin importurile de animale sau de produse de origine animală.

Citește și:

Black Friday! Atenție, InfoCons este alături de tine! Te ajută ca drepturile să îți fie respectate!

Având în vedere că rezistența la antimicrobiene reprezintă o provocare serioasă atât pentru UE, cât și la nivel mondial, colaborarea internațională este extrem de importantă. UE continuă să sprijine colaborarea și să consolideze orientările privind rezistența la antimicrobiene în cadrul organizațiilor internaționale relevante (precum OMS, OIE, FAO). De asemenea, UE joacă în continuare un rol activ și de lider în cadrul activității G20.

Context

Rezistența la antimicrobiene (RAM) este rezistența unui microorganism la un medicament antimicrobian la care a fost inițial sensibil. RAM se produce în mod natural, dar fenomenul este puternic amplificat de utilizarea excesivă și inadecvată a medicamentelor antimicrobiene, precum și de practicile deficitare de control al infecțiilor și de igienă la oameni și la animale. Un studiu al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și al `Grupului de colaborare privind RAM`, publicat recent în Lancet, a estimat că în 2015, în Europa, infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotice ar fi cauzat 33 000 de decese.

Citește și:

Comisia Europeană publică raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare

Combaterea RAM nu conduce doar la o sănătate mai bună, ci aduce și beneficii economice majore. Raportul OCDE publicat la începutul acestei luni (cu sprijinul Comisiei și al ECDC) estimează că prin intensificarea eforturilor noastre de combatere a RAM, putem economisi până la 4,8 miliarde de dolari pe an în Europa, America de Nord și Australia.

Ziua europeană a sensibilizării cu privire la utilizarea antibioticelor este o inițiativă europeană în domeniul sănătății coordonată de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), în parteneriat cu Comisia Europeană, care își propune să ofere o platformă pentru campaniile naționale de combatere a RAM și să le sprijine, în special în ceea ce privește utilizarea prudentă a antibioticelor.

Sursa: Europa.eu

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal