Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național, prin lege, din anul 1998 (Legea nr. 96 din 20 mai 1998).
Conform acestei legi, Ziua Drapelului Național este sărbătorită atât prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educativ, organizate de către autoritățile publice cât și prin ceremonii militare.
Știi ce mănânci? Citește eticheta!
Drapelul Național are o istorie bogată, o primă atestare documentară a existenței acestuia datează din anul 1839. Mai mult, tricolorul românesc era cunoscut încă din deceniul 4 al secolului XIX ca simbol național, cu un deceniu înainte de oficializarea sa.
Tricolorul apare ca simbol atât în timpul Revoluției din 1848, cât și în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, culorile steagului fiind dispuse pe orizontală. O dată cu venirea lui Carol I, steagul va avea benzile dispuse pe verticală, aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene.
Ziua Drapelului Național a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848 când Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor romanilor, cele trei culori fiind împărțite în mod egal reprezentând principiul egalității.
Astazi, în toate orașele țării au loc evenimente care au în centru drapelul național.
– Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!