Concurenta exercita o presiune constanta asupra intreprinderilor pentru a pune la dispozitia consumatorilor o oferta cat mai variata, la cele mai bune preturi. Concurenta face parte din regulile de joc ale unei piete libere si este in interesul consumatorilor, beneficiarii finali.
Uneori, intreprinderile incearca sa denatureze concurenta. Pentru a garanta buna functionare a pietelor, autoritatile competente, printre care Comisia Europeana, trebuie sa previna sau sa corecteze comportamentele anticoncurentiale.
Iata cateva informatii pe care trebuie sa le stii in calitatea ta de consumator in ceea ce priveste respectarea legislatiei concurentei:
- Politica in domeniul concurentei vizeaza aplicarea normelor care garanteaza faptul ca intreprinderile functioneaza in conditii de concurenta loiala. Politica in domeniul concurentei stimuleaza spiritul antreprenorial si eficienta, le asigura consumatorilor o oferta mai variata si contribuie la micsorarea preturilor si sporirea calitatii.
- Preturi mici: Cea mai simpla modalitate pentru a detine o cota de piata importanta este practicarea de preturi mici. Sub efectul concurentei, preturile scad. Acest lucru este benefic pentru consumatori (deoarece creste puterea lor de cumparare), pentru intreprinderi, care sunt incurajate sa produca si pentru economie, in general.
- Calitate mai buna: Concurenta incurajeaza intreprinderile sa produca bunuri si sa furnizeze servicii de mai buna calitate, pentru a atrage mai multi clienti si pentru a detine o cota de piata mai mare. Calitatea poate insemna: produse cu durata de viata mai indelungata sau care functioneaza mai bine; servicii post-vanzare sau de suport tehnic mai bune; servicii mai accesibile si mai bune.
- Oferta mai variata: Pe fondul concurentei, intreprinderile vor depune eforturi pentru ca produsele lor sa se diferentieze de celelalte produse existente pe piata. Prin urmare, oferta devine mai bogata si consumatorii pot alege produsul cu cel mai bun raport pret-calitate.
- Inovare: Pentru a prezenta o oferta variata si pentru a produce bunuri de mai buna calitate, intreprinderile trebuie sa fie novatoare in conceptie, design, tehnici de productie, servicii etc.
- Concurenti mai seriosi pe piata mondiala: Concurenta de pe piata UE ajuta intreprinderile europene sa fie mai competitive si in afara UE, devenind capabile sa faca fata concurentei de pe piata mondiala.
InfoCons – A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor.
Sursa: www.europa.eu