Pentru că în articolul precedent am discutat de amprenta de carbon a celor mai consumate 10 produse de europeni, astăzi ne mutăm atenția către obiceiurile alimentare din zona de nord a Americii , mai exact SUA și Canada .
Citește și : Începând cu 15 martie 2023 , restaurantele trebuie să afișeze ingredientele , declarația nutrițională și aditivii pentru preparate conform Ordinului ANPC – InfoCons Organizație de Protecția Consumatorilor te informează !
Conform bazei de date a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), primele locuri ale clasamentului au fost asemănătoare cu clasamentul european pentru anul 2018 .
- Laptele (217,7 kg/persoană/an)
- Grâul (80,6 kg/persoană/an)
- Carnea de pui (55 kg/persoană/an)
- Cartofii (54,8 kg/persoană/an)
- Carnea de vită (36,1 kg/persoană/an)
- Roșiile (35,4 kg/persoană/an)
- Îndulcitorii (33,2 kg/persoană/an)
- Zahărul (33,1 kg/persoană/an)
- Carnea de porc (33,1 kg/persoană/an)
- Peștele și fructele de mare (22,2 kg/persoană/an)
Acum, să ne uităm la implicațiile asupra mediului a produselor menționate mai sus, respectiv, la factorii de emisii de carbon, utilizând baza de date Ademe.
Citește și : Vești bune pentru inovare și cercetare din partea Comisiei Europene anunță InfoCons Protecția Consumatorilor
Nu e de mirare că cele mai mari emisii de GES provin din consumul de carne, America de Nord având în top 10 alimente consumate toate tipurile de carne. Desi cea mai consumată este carnea de pui, aceasta este echivalentul a aproximativ 300 kg CO2e/persoană/an, o cincime din valoarea cărnii de vită (1542 kg CO2e/persoană/an). După cum am menționat în articlolele precedente, carnea de vită are un factor de emisie mult mai mare față de alte tipuri de carne din cauza metanului eliberat din urma creșterii bovinelor. Valoarea imensă obținută vine din convertirea metanului în dioxid de carbon, gaz de 25 de ori mai potent în accelerarea efectului de seră față de CO2. Următoarele valori mari reies din consumul de lapte (324 kg CO2e/persoană/an), de carne de porc (257 kg CO2e/persoană/an), respectiv de pește (112 kg CO2e/persoană/an). Restul alimentelor din top sunt responsabile pentru următoarele emisii de carbon:
Grâul- 59 kg CO2e/persoană/an
Cartofii- 32,3 kg CO2e/persoană/an
Îndulcitorii (sintetici)- 28 kg CO2e/persoană/an, mult mai des întâlnit în produse decât zahărul normal
Zahărul – 25 kg CO2e/persoană/an
Roșiile- 22 kg CO2e/persoană/an
Citește și : Jucărie zornăitoare raportată prin sistemul de alertă rapidă al Uniunii Europene
Autor : Teodora Grama , ECONOS