Textilele de interior si riscul asociat utilizarii acestora asupra sanatatii umane

Calitatea aerului din interior este o preocupare globală și unul dintre cele mai importante beneficii în atingerea principiilor sustenabilității.

Materialele textile de interior precum asternuturi, cuverturi de pat, perdele, draperii, covoare si alte materiale textile decorative sunt considerate principalul element care influenteaza calitatea aerului de interior.

Textilele de interior sunt supuse unor procese de vopsire, imprimare si finisare in cadrul carora se utilizeaza substante chimice, pentru a dobandi proprietati precum: antisifonare, impermeabilitate, efecte anti-static, anti-bacterian, ignifug.

Substantele chimice cu care au fost tratate materialele textile de interior pot ajunge in aerul din incapere in urma expunerii la temperaturi ridicate, frictiune sau curenti de aer.

 

 

 

 

 

Substante chimice din textilele de interior

COLORANTI DISPERSI

  • coloranti azoici
  • coloranti antrachinonici

 

Acopera o plaja larga de culori, sunt ieftini si usor de aplicat si sunt

utilizati in special pentru vopsirea poliesterului, dar sunt clasificati ca alergeni.

Aminele aromatice care pot proveni din colorantii azoici in urma purtarii articolelor textile vopsite si expunerii la transpiratie au efect dovedit mutagen, cancerigen si toxic pentru reproducere.

 

FORMALDEHIDA     

Este utilizata in procesele de finisare pentru a creste rezistenta la sifonare si pentru ignifugarea tesaturilor, pentru a creste permeabilitatea materialelor textile si pentru a imbunatati compatibilitatea cu alti agenti de finisare.

Formaldehida are efect dovedit de iritare a pielii, cauzeaza probleme respiratorii, tuse, usturime a ochilor si a gatului.

 

AGENTI IGNIFUGANTI BROMURATI SI COMPUSI PERFLUOROALCHILATI

Sunt utilizati pentru a conferi proprietati de anti-murdarire covoarelor si altor textile de interior.

Au efect toxic dovedit asupra creierului si tiroidei, cauzeaza malformatii fetale, deficit de auz, pubertate intarziata si posibil cancer.

 

HIDROCARBURI POLIAROMATICE (PAH-URI)

Acesti compusi se regasesc in pigmentii si vopselele de culoare neagra, in emolienti, lubrifianti, paste de imprimare, agenti de dispersie a colorantilor (naftalen), dar si in procesul de productie al fibrelor sintetice.

Au efecte mutagene si provoaca cancer.

 

METALE GRELE (As, Pb, Hg, Cr, Cd, Zn, Co, Ni, Cu)

Sunt utilizati pe scara larga in productia de pigmenti utilizati in industria textila.

Efectele lor sunt de natura toxica atat pentru mediul inconjurator (distrug echilibrul ecosistemelor) cat si pentru sanatatea umana (afecteaza sistemul imunitar, sistemul nervos, cauzeaza cancer)[i].

  

SFATURI PENTRU REDUCEREA POLUARII AERULUI DE INTERIOR

  

  • Asigurati o cat mai buna ventilatie a aerului din interiorul incaperilor.
  • Spalati textilele decorative inainte de prima utilizare, daca este posibil.
  • Reduceti pe cat posibil utilizarea materialor textile decorative in culori inchise.
  • Incercati pe cat posibil achizitia de materiale textile de interior de calitate si din surse sigure.

 

[i] Hendy, Amany & Bakr, Dalia. (2020). Indoor Air Quality Between Textiles’ Treatment And Human Health. International Journal of Scientific & Technology Research. 9. 200-206.

 

 

Autor :

Elena PERDUM

Chimist – Departament Cercetare Investigare Materiale, Laborator Testare Ecologica

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile și Pielărie

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal