De îndată ce începeți să conduceți mașina pe drumurile naționale, trebuie să plătiți taxele auto relevante: fie doar taxele de drum, fie atât taxele de drum, cât și cele de înmatriculare. Fiecare țară din UE stabilește ce taxe trebuie să plătiți dacă folosiți periodic mașina pe teritoriul său. În unele cazuri, cuantumul taxei de înmatriculare poate fi proporțional cu perioada în care folosiți mașina în noua țară. Este însă interzis să vi se perceapă o taxă mai mare decât cele plătite de locuitorii țării în cauză. În unele cazuri, atunci când vă mutați dintr-o țară în alta, ați putea avea dreptul la o scutire de la plata taxei de înmatriculare sau la o rambursare a taxei de înmatriculare. Contactați autoritățile naționale înainte de a vă muta în altă țară pentru a evita dubla impunere.

Citește și:

Știați că… Folosirea termenului `bonus` poate fi o practică comercială interzisă?

Excepții de la plata taxei de înmatriculare auto

În majoritatea țărilor UE, studenții, lucrătorii transfrontalieri și persoanele cu reședință secundară nu trebuie să plătească taxe de înmatriculare. Ei vor trebui, totuși, să plătească taxe de drum.

Studenți

Dacă vă mutați în altă țară din UE pentru studii sau pentru desfășurarea unei activități pe durată limitată și definită, de exemplu o activitate de voluntariat, puteți conduce mașina înmatriculată în țara de origine fără a trebui să o înmatriculați în noua țară. Ca student, trebuie să fiți înscris la o instituție de învățământ din țara respectivă și să puteți prezenta o dovadă validă a înscrierii. Dacă începeți să lucrați pe durata studiilor, va trebui, totuși, să vă înmatriculați mașina în țara respectivă.

Citește și:

Cat cheltuie consumatorii români lunar pentru asigurarea hranei?

Înainte de a pleca din țara de origine, verificați ce norme se aplică în țara în care doriți să studiați. S-ar putea să fie nevoie să îndepliniți anumite condiții sau formalități administrative pentru a nu avea probleme la un eventual control al poliției.

În Danemarca, Estonia, Germania și Suedia, studenții din afara acestor țări nu sunt scutiți de obligația de a-și înmatricula mașinile și de a plăti taxele aferente.

Lucrători transfrontalieri

Ca lucrător transfrontalier, s-ar putea să fiți în situația de a conduce o mașină de serviciu înmatriculată doar într-una din cele două țări.

Citește și:

Ghidul RCA

Dacă folosiți o mașină de serviciu înmatriculată în țara în care lucrați, o puteți utiliza și în țara în care locuiți, fără să trebuiască să o înmatriculați acolo. Verificați condițiile care se aplică utilizării mașinilor de serviciu în UE, deoarece normele pot varia considerabil.

Dacă vă folosiți mașina personală pentru a merge la serviciu, aceasta trebuie să fie înmatriculată (iar taxele în vigoare plătite) în țara în care locuiți, nu în cea în care lucrați.

Persoane cu reședință secundară

În general, nu trebuie să vă înmatriculați mașina și să plătiți taxe de înmatriculare în țara în care aveți o reședință secundară sau o casă de vacanță. Dacă vă lăsați mașina permanent în țara în care se află casa de vacanță s-ar putea, totuși, să trebuiască să plătiți o taxă de înmatriculare, chiar dacă ați plătit deja una în țara de origine.

Citește și:

Escrocherii online

Ca persoană care deține o reședință secundară, nu trebuie să plătiți taxe de înmatriculare a mașinii dacă:

  • locuiți în țara în care dețineți reședința secundară mai puțin de 6 luni pe an
  • aveți reședința normală în altă țară din UE și puteți dovedi acest lucru
  • folosiți mașina doar în scopuri personale
  • nu vindeți, închiriați sau împrumutați mașina rezidenților.

Sursa: Europa.eu

Citește și:

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal