Substanțe chimice periculoase descoperite în apa minerală din Europa – InfoCons te informează !

Un studiu recent realizat de PAN Europe și Global 2000, intitulat “TFA – Substanța chimică eternă din apa pe care o bem” (publicat pe 10 iulie 2024), subliniază necesitatea urgentă de a interzice pesticidele PFAS și gazele fluorurate, doi factori majori care contribuie la prezența acidului trifluoroacetic (TFA), o substanță chimică fluorurată cu lanț ultracurt. Studiul a relevat că TFA a fost prezent în aproape toate cele 36 de probe de apă potabilă și în majoritatea celor 17 probe de apă minerală testate.

În prezent, nu există limite reglementate pentru TFA în apa potabilă stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Uniunea Europeană sau Statele Membre. Drept urmare, testarea pentru această substanță chimică a fost limitată. Cu toate acestea, reevaluările recente ale TFA la nivelul UE se așteaptă să conducă la stabilirea unor valori limită bazate pe sănătate pentru apa potabilă.

Citește și : În restaurante sau la comenzi online – Pizza cu până la 25 de aditivi și 65.49 grame de zahăr pe porție !

 

TFA este o substanță chimică extrem de mobilă și persistentă, care este omniprezentă în mediu. Deși este utilizată în industria chimică, aceasta reprezintă și produsul final de descompunere al multor compuși PFAS. Aceste proprietăți fac ca eliminarea TFA din mediu să fie o provocare uriașă, necesitând tehnologii complexe și costisitoare de filtrare, care pot pune o povară financiară semnificativă asupra consumatorilor de apă.

Pentru oameni, majoritatea expunerii la PFAS provine din alimente, iar apa (inclusiv apa potabilă) reprezintă o sursă secundară. Studiul PAN Europe/Global 2000 sugerează că concentrațiile medii de TFA în probele de apă potabilă și apă minerală se situează în prezent în limite considerate sigure. Totuși, emisiile continue de TFA vor duce inevitabil la acumularea acesteia în mediu. Această acumulare ridică semne de întrebare cu privire la efectele pe termen lung asupra sănătății umane și a ecosistemelor.

Citește și : Noul Regulament General privind Siguranța Produselor intră în vigoare astăzi

 

O preocupare deosebită este prezența a sute de nanograme de TFA în apa de ploaie, care reînnoiește resursele noastre vitale de apă. Această contaminare este atribuită în mare parte emisiilor și degradării atmosferice a gazelor fluorurate, în special hidrofluoroolefinelor (HFO-uri). În plus, utilizarea pesticidelor care conțin PFAS în agricultură contribuie semnificativ la poluare, creând un cerc vicios de contaminare care afectează sursele noastre de apă și solul.

Pentru a aborda această problemă, este crucial ca factorii de decizie politică să implementeze măsuri preventive stricte și să responsabilizeze poluatorii. Doar printr-o colaborare internațională și politici stricte de mediu putem asigura protecția pe termen lung a resurselor noastre de apă și sănătatea publică.

 

Sursa: EurEau

 

InfoCons  Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea  Programelor și Strategiilor  membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal