Studiu Crenvurști cu piept de pui – Valori Nutriționale

Crenvurștii sunt alimente procesate, iar alimentele procesate tind să fie mai bogate în grăsimi, zahăr, calorii, E-uri, coloranți și conservanți. Conform specialiștilor Clinicii de Nutriție Kilostop, dacă sunt consumate în exces, ele favorizează îngrășarea și duc la probleme de sănătate grave precum cancere, boli de inimă etc.

În primul rând, pentru creșterea termenului de valabilitate al produsului și pentru controlul dezvoltării de bacterii, fungi sau mucegaiuri, crenvurștii conțin conservanți. Carnea conservată înseamnă în general conservare prin afumare, adăugare de conservanți sau sare.

Produsele analizate au conservanți adăugați (nitriți sau nitrați). Aceștia pot fi transformați în organism în compuși care sunt asociați cu un risc crescut de cancer. Unii dintre crenvurști conțin vitamina C (acid ascorbic) care se pare că pot să împiedice nitriții să se transforme în compuși cancerigeni, reducând astfel riscul de cancer asociat cu aceste substanțe chimice.

Unele produse sunt fierte și afumate. Afumarea este însă o altă metodă de conservare asociată cu un risc crescut de cancer. Studiile epidemiologice au arătat că există dovezi puternice privind legătura dintre carnea afumată și cancerul colorectal.

Așadar, afumarea cărnii nu este recomandată deoarece în cursul acestui proces se formează substanțe cancerigene. Cu cât temperatura fumului este mai ridicată, cu atât se formează mai multe substanțe toxice. De aceea, cel mai bine este ca fumul să fie rece pentru a se forma mai puține substanțe nocive.

Carnea afumată nu este recomandată nici copiilor, întrucât stomacul lor o digeră foarte greu.

În afară de procesul de conservare, crenvurștii nu sunt o alegere bună întrucât conțin și foarte multe grăsimi. Analizând etichetele, am constatat că majoritatea crenvurștilor conțin piept de pui în proporții variabile, de la 40 la 70 la sută, dar au slănină sau piele de pui adăugată, ceea ce înseamnă grăsimi saturate. Grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru cancerele de colon și sân.

Tot sub aspectul informațiilor nutriționale, constatăm că acești crenvurști conțin proteine puține per 100 de grame, mult sub 21,9 g cât conțin 100 g de piept de pui. Și acest lucru se întâmplă în pofida faptului că produsele au adăugată proteină din lapte sau proteină vegetală.

Nici cantitatea de sodiu nu este neglijabilă. Acolo unde ea apare trecută pe etichetă, constatăm că are o valoare de peste 2 g per 100 de grame de produs. Astfel, dacă mâncăm 2 crenvurști, ne alegem cu 2 g de sodiu, ceea ce înseamnă aproape jumătate din doza zilnică recomandată doar dintr-un aliment. Așa că atenție la cantitatea de produse procesate pe care o consumați. Sarea în exces vă poate îmbolnăvi inima.

Așadar, crenvurștii nu sunt un aliment pe care să îl poată recomanda un nutriționist, atât din cauza conservanților conținuți, cât și a cantității mari de grăsimi saturate conținute, care face ca un singur crenvurst să ajungă și la 140 Calorii.

InfoCons (www.infocons.ro), unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!*

*Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom

sursa:

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal