În data de 31 mai este marcata Ziua Mondială Fără Tutun pentru a atrage atenția asupra prevalenței consumului de tutun și efectele acestuia pentru consumatorii din întreaga lume.

Cu această ocazie, InfoCons amintește Campaniile de educare și informare desfășurate pe această temă, printre care se numără și campania „Stop consumului tuturor produselor destinate fumatului”.  Această campanie a fost realizată în concordanță cu bunele practici europene pentru interzicerea consumului de tutun sub orice formă în spațiile indicate conform legii.

Așadar, InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu Aplicația Europeană InfoCons, un instrument util, disponibil în 33 de limbi, care poate fi descărcat din magazinele : App StoreGoogle Play și App Gallery.

Citește și : Atenție la Alertele pentru jucării și produse de îmbrăcăminte periculoase pentru sănătate de Ziua Copilului ! Fii informat cu Aplicația Europeană InfoCons !

 

Pentru a contribui la creșterea gradului de conștientizare asupra impactului pe care tutunul îl are asupra sănătății indivizilor, în calitatea lor de consumatori, prin Aplicația Europeană InfoCons – secțiunea SOS, pot fi apelate autorități locale cu atribuții în domeniu în cazul în care observă încalcarea reglementărilor privind interzicerea tutunului în mediile închise. Această secțiune din aplicație poate și folosită și offline.

Totodată, Aplicația Europeană InfoCons pune la dispoziția consumatorilor informații utile precum:

  • Acces rapid la numerele de urgență naționale și internaționale prin funcția S.O.S. în cazul în care utilizatorii observă încălcarea reglementărilor privind interzicerea tutunului în mediile închise Această secțiune este disponibilă și offline, numerele de telefon putând fi apelate direct din aplicație;
  • Acces rapid la numerele de urgență din toată lumea;
  • Alerte de urgență la nivelul Uniunii Europene pentru securitatea și sănătatea persoanelor;
  • Scanarea codului de bare al etichetelor produselor agroalimetare și oferirea instantă în limba maternă a informațiilor despre acel produs : ingrediente, numeric și tipuri de aditivi, cantitatea de zahăr și sare, prezența alergenilor;
  • Personalizarea aplicației pentru cei care au anumite probleme de sanatate și un regim alimentar special, prin setarea cantității de sare, zahăr, alergeni, numeric și tipuri de aditivi;
  • Prezența unei alerte în funcție de preferințele setate cu privire la produsele agroalimentare.

Citește și : InfoCons partener în cadrul celui mai mare târg de artă contemporană din România

 

Tema de anul acesta a Zilei Mondiale Fără Tutun, stabilită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), este „Protejarea copiilor de interferențele industriei tutunului”.

Tema din acest an oferă o platformă pentru tineri și persoane cu putere de decizie la nivel global pentru a discuta problema țintirii tinerilor cu produse din tutun dăunătoare. Scopul este de a solicita guvernelor să adopte politici care să protejeze tinerii de tacticile manipulative ale industriei tutunului și ale industriilor conexe. Deși fumatul de țigări a scăzut de-a lungul anilor datorită eforturilor comunității de control al tutunului, tema de anul acesta scoate în evidență necesitatea de a face mai mult în acest demers.

Conform datelor din 2022, cel puțin 37 de milioane de tineri cu vârste între 13 și 15 ani din întreaga lume folosesc o formă de tutun. În Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 11,5% dintre băieți și 10,1% dintre fete cu vârste între 13 și 15 ani sunt utilizatori de tutun, aceste procente reprezentând în total 4 milioane.

Citește și : Sarea – mai mult decât un condiment

 

Produse precum țigările electronice și pliculețele de nicotină au câștigat și mai mare popularitate în rândul tinerilor în ultimii ani. Se estimează că 12,5% dintre adolescenții din Regiunea Europeană a OMS au utilizat țigări electronice în 2022, comparativ cu 2% dintre adulți. În unele țări din regiune, rata utilizării țigărilor electronice în rândul elevilor este de 2–3 ori mai mare decât rata fumatului de țigări.

 

Sursă : Organizația Mondială a Sănătății (OMS)

 

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro