Până la victoria lui Donald Trump, discuția asupra tranzitului de gaze în Ucraina era una simplă, nu se va prelungii actualul acord de tranzit al gazelor rusesti, dar moleculele de gaz rusesc vor tranzita Ucraina, urmare a unui contract de transport ce se va semna cu Azerbaijan și a swapului cu gaze azere – gaze rusești (detalii). Ucraina nu a confirmat această înțelegere, probabil pentru a pune o presiune pe UE în ceea ce privește discuțiile sub aspect militar. Menținerea acestei incertitudini a fost una din cauzele care a determimnat creșterea prețului gazelor pe bursa din Olanda cu 21% în ultimele 3 luni.
După ce victoria lui Donald Trump a fost clară, Uniunea Europeană a arătat că a luat în considerare opțiuni pentru a-l domoli pe Donald Trump la întoarcerea sa la Casa Albă, care se pregătește să impună taxe vamale dure. Trump a avertizat că UE va trebui să plătească un ”preț mai mare” pentru că nu cumpără suficiente exporturi americane. În acest sens UE ar putea importa mai multe GNL din SUA pentru a reduce deficitul comercial care îl îngrijorează pe Trump.
Astfel, aceste gaze suplimentare care ar putea să ajungă în UE din SUA, sunt cele care pot să înlocuiască gazele care nu mai vor veni din Fderația Rusă, via Ucraina. Astfel, poziția Ucrainei de a se opune prelungirii contractului de tranzit din Ucraina, poate să fie folosită de UE pentru a îmbunătății relațiile cu SUA. Posibila sacrificare a Ucrainei de UE, vine pe culoarul în care se presupune că oricum SUA nu o va mai sprijini după ce Donald Trump va ajunge la Casa Albă.
Mai multe informații AICI .
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro