În 2019, ultimul an înainte ca pandemia COVID-19 să afecteze puternic sectorul turismului, valoarea adăugată brută generată direct de turism s-a ridicat la o valoare estimată la 572 de miliarde de euro, adică 5% din valoarea adăugată brută totală a economiei UE.
Dintre țările pentru care sunt disponibile date, cele mai mari ponderi ale turismului în valoarea adăugată brută totală au fost observate în Croația (11 %), Portugalia (8 %), Spania (7 %), Italia (6 %) și Austria (5 %). În termeni absoluți, cea mai mare valoare adăugată brută directă din turism a fost generată în Germania (124 de miliarde de euro), urmată de Italia (100 de miliarde de euro) și Franța (87 de miliarde de euro).
Valoarea adăugată brută directă a turismului: -32% în primul an de pandemie
Pe baza datelor din 2020 pentru aproximativ jumătate dintre țările UE, valoarea adăugată brută directă totală a scăzut cu 184 de miliarde EUR ( 32 % față de 2019) în primul an afectat de pandemie, ceea ce a determinat o scădere a ponderii sectorului turismului în economie (-1 punct procentual; pp). Această scădere la nivel anual a corespuns la o valoare adăugată brută directă zilnică directă mai mică cu 500 de milioane EUR în 2020 față de 2019.
Citește și : Începând cu 15 martie 2023 , restaurantele trebuie să afișeze ingredientele , declarația nutrițională și aditivii pentru preparate conform Ordinului ANPC – InfoCons Organizație de Protecția Consumatorilor te informează !
Scăderea sectorului turistic se aliniază cu estimările anterioare ale conturilor naționale. În 2020, dintre cele 64 de industrii din economie, trei dintre cele patru care au înregistrat o scădere de peste 25% a valorii adăugate brute au fost legate de turism: serviciile de călătorie (-67% față de 2019), transportul aerian (-66%) și ospitalitatea (-41%).
Doriți să aflați mai multe informații?
Astăzi, Eurostat a publicat raportul “Conturi satelit ale turismului în Europa”. Conturile satelitare ale turismului (TSA) reprezintă un cadru metodologic elaborat de Organizația Națiunilor Unite, Organizația Mondială a Turismului a ONU, Eurostat și OCDE pentru a măsura activitatea turistică și importanța acesteia pentru economiile naționale sau regionale. Raportul împărtășește principalii indicatori TSA din 27 de țări europene (23 fiind membre ale UE) pe baza unor contribuții voluntare, concentrându-se în principal pe datele din 2019. De asemenea, acesta cuprinde un capitol special cu date parțiale pentru 2020, oferind o primă perspectivă asupra efectelor pandemiei COVID-19 asupra turismului european.