În 2021, cea mai mare sursă care a contribuit la producția de energie primară în UE a fost energia din surse regenerabile (41% din producția totală de energie a UE). Acest lucru se întâmplă din 2016, când energiile regenerabile au depășit pentru prima dată energia nucleară. Energia nucleară (31 %) a fost a doua sursă ca mărime, urmată de combustibilii solizi (18 %), gazele naturale (6 %), petrolul brut (3 %) și altele (0,2 %).
Producția de energie era foarte diferită de la un membru al UE la altul.
În 2021, energia regenerabilă a fost sursa exclusivă de producție primară în Malta (cu alte cuvinte, această țară nu a produs niciun alt tip de energie). De asemenea, energia din surse regenerabile a reprezentat principala sursă într-o serie de țări din UE, cu cote de peste 95% în Letonia (aproape 100%), Portugalia (98%) și Cipru (96%).
Citește și : Începând cu 15 martie 2023 , restaurantele trebuie să afișeze ingredientele , declarația nutrițională și aditivii pentru preparate conform Ordinului ANPC – InfoCons Organizație de Protecția Consumatorilor te informează !
Combustibilii solizi au reprezentat principala sursă de energie produsă în Polonia (72%), Estonia (56%) și Cehia (45%).
Gazele naturale au avut cele mai mari ponderi în Țările de Jos (58%) și Irlanda (42%; principala sursă de producție de energie a fost reprezentată de surse regenerabile și biocombustibili, cu 49%). În același timp, ponderea petrolului brut a fost cea mai mare în Danemarca (35%; principala sa sursă de producție a fost reprezentată de surse regenerabile și biocombustibili, cu 48%).
În 2021, producția de energie va corespunde doar la 42% din consumul de energie, ceea ce va necesita importurile UE din țări terțe. Prin urmare, pentru a avea o imagine completă a nevoilor energetice ale UE, producția trebuie pusă în perspectivă cu importurile.
Citeste si : Ai grijă ce semnezi! Dicționarul cu termeni din asigurări disponibil în Aplicația InfoCons!
În 2021, principalul produs energetic importat a fost reprezentat de produsele petroliere (inclusiv petrolul brut, care este componenta principală), reprezentând aproape două treimi din importurile de energie în UE (64%), urmat de gazele naturale (25%) și de combustibilii fosili solizi (6%).
Sursa: Eurostat