Plafonarea prețului la gaze ne-a protejat în anul 2022 de plata unor prețuri mari, dar ne-a scos mai mulți bani din buzunar în anii următori și a adus servicii tot mai proaste. Astfel, ideea sugerată de menținere a plafoanelor ca fiind în interesul consumatorilor, este în fapt un mod mascat de-a menține un preț controlat care aduce bani mai mulți la bugetul de stat și un venit constant în bugetul firmelor. Sigur nici alternativa unei piețe liberalizate sălbatice, așa cum se prefigurează în momentul de față, fără o pregătire temeinică a liberalizării și diseminarea unor informații esențiale consumatorilor, fără ”câinii de pază ai pieței de gaze”, fără o pregătire corespunzătoare a populației pentru liberalizare nu este o alternativă constructivă pentru consumatori.
Într-un studiu recent, realizat de Asociația Energia Inteligentă, s-a efectuat o simulare a posibilei evoluții a prețului gazelor naturale la consumatorii casnici în lipsa plafonării prețului, plecând de la corelarea prețului stabilit pe piețele realizate pe bursele din Europa. Rezultatele sunt prezentate în graficul de mai jos și scoate în evidență că în ultimii doi ani, față de prețul plafonat, prețul ar fi fost inferior prețului efectiv achitat de populație.
Mai multe informații AICI .
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro