Decalajul UE în materie de competențe digitale: orașele depășesc zonele rurale

În 2021, puțin peste un sfert (26 %) din populația UE cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani a raportat competențe digitale generale peste nivelul de bază. O pondere mai mare a fost înregistrată în cazul persoanelor care locuiesc în orașe (33%), în timp ce o proporție mai mică de persoane care locuiesc în orașe și suburbii (24%) și în zonele rurale (20%) aveau competențe digitale generale peste nivelul de bază.

Citește și : Din luna ianuarie 2023, consumatorii vor putea returna ambalajele diferitelor produse

În 26 din cele 27 de țări ale UE, cea mai mare pondere a persoanelor cu competențe digitale generale peste nivelul de bază a fost înregistrată în cazul celor care locuiesc în orașe. Malta a fost singura țară care a înregistrat o proporție mai mare de competențe digitale peste nivelul de bază în orașe și suburbii în loc de orașe.

Indicatorul general al competențelor digitale este un indicator compozit bazat pe cinci tipuri de competențe: competențe de cunoaștere a informațiilor și a datelor, competențe de comunicare și colaborare, competențe de creare de conținut digital, competențe de siguranță și competențe de rezolvare a problemelor.

Citește și : Restaurantele trebuie să afișeze ingredientele , declarația nutrițională și aditivii pentru preparate

În 2021, mai mult de trei sferturi (77%) din populația UE cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani avea competențe digitale de comunicare și colaborare peste nivelul de bază. O pondere mai mare a fost înregistrată în cazul persoanelor care locuiesc în orașe (82%), în timp ce persoanele care locuiesc în zonele rurale aveau o pondere mai mică (71%). Acest model – o pondere mai mare a persoanelor care locuiesc în orașe și care au competențe digitale peste nivelul de bază – s-a repetat pentru toate cele cinci domenii acoperite de indicatorul compozit, cel mai mare decalaj digital fiind înregistrat în ceea ce privește competențele de creare de conținut (unde a existat un decalaj de 16 puncte procentuale în ceea ce privește ponderea persoanelor cu competențe peste nivelul de bază între persoanele care locuiesc în orașe și cele care locuiesc în zonele rurale).

Încă o dată, la nivelul tuturor statelor membre ale UE, s-a constatat, în general, că o proporție mai mare de persoane care locuiesc în orașe (în comparație cu cele care locuiesc în orașe și suburbii sau în zonele rurale) aveau competențe peste nivelul de bază, deși au existat câteva excepții:

Citește și : Conducătorii auto pot prezenta asigurarea RCA în format electronic

În ceea ce privește persoanele cu competențe de bază în domeniul informațiilor și al datelor, în Belgia, cea mai mare pondere a fost înregistrată în cazul persoanelor care locuiesc în orașe și suburbii (71%, comparativ cu 70% pentru zonele rurale și 68% pentru orașe).
În ceea ce privește competențele de comunicare și colaborare peste nivelul de bază, în Cipru, cea mai mare pondere a fost înregistrată în rândul persoanelor care locuiesc în orașe și suburbii (91%, față de 88% în cazul orașelor și 81% în cazul zonelor rurale). În plus, în Țările de Jos, cea mai mare pondere a fost înregistrată în cazul persoanelor care locuiesc în zonele rurale (94%, față de 93% pentru orașe și suburbii și 92% pentru orașe).

Citeste si : Ce acte îmi trebuie pentru a munci în străinătate ? Medierea și plasarea forței de muncă în străinătate ! Informații utile .

Sursa: Eurostat

InfoCons Protectia Consumatorilor Protectia Consumatorului Competente digitale Informare Educare