Unele creme de protecție solară care conțin homosalat și/sau octocrilen au fost retrase de pe rafturi și înlocuite cu formula lor actualizată. Alte mărci doresc să vândă mai întâi stocurile vechi, astfel că există simultan pe piață produse cu și fără aceste filtre solare controversate. Iată ce trebuie să urmăriți.
Sunt șanse să nu găsești crema de soare obișnuită pe rafturi în acest sezon. Acest lucru se datorează faptului că multe mărci și-au actualizat gamele. Suntem deja mulțumiți de acest lucru, deoarece înseamnă că există mai puține produse care conțin controversatele creme solare octocrilen și/sau homosalat pe piață, ceea ce este un lucru bun.
Informații de bază privind octocrilenul și homosalatul
14 din cele 34 de creme de protecție solară testate conțin încă octocrilen și/sau homosalat, două ingrediente pe care preferăm să le evităm.
Ce sunt octocrilenul și homosalatul?
Octocrilenul și homosalatul sunt produse chimice comune de protecție solară. Octocrilenul și homosalatul funcționează bine ca protecție împotriva razelor nocive UV A și UV B, dar în ultimii ani au existat preocupări tot mai mari cu privire la siguranța lor.
Citește și : Din luna ianuarie 2023, consumatorii vor putea returna ambalajele diferitelor produse
Modificarea compoziției cremelor de protecție solară
Unii producători au retras deja de pe rafturi toate produsele mai vechi care conțin homosalat și/sau octocrilen, ca măsură de precauție, și le-au înlocuit cu formula lor actualizată. La rândul lor, alte mărci doresc să-și vândă mai întâi stocurile vechi, astfel încât produsele cu și fără aceste substanțe să se afle simultan pe piață.
Care sunt implicațiile acestor schimbări?
Se pare că nu este întotdeauna ușor să găsești produse de protecție solară alternative care să ofere același nivel de protecție. De exemplu, constatăm că o cremă de protecție solară de la NAIF nu mai protejează la fel de bine, deoarece formula a fost modificată.
Faptul că produsele vechi și cele noi sunt încă vândute în mod interschimbabil este derutant pentru consumatori. Deocamdată, nu rămâne altceva de făcut decât să verificați lista de ingrediente din magazin și, de asemenea, să verificați produsele de protecție solară din dulapul dumneavoastră înainte de a le folosi.
În plus, aceasta înseamnă că vechiul dvs. produs obișnuit ar putea să-și fi schimbat compoziția, ceea ce ar putea duce la o protecție redusă sau la o experiență de utilizare diferită.
Citește și : Restaurantele trebuie să afișeze ingredientele , declarația nutrițională și aditivii pentru preparate
De ce sunt aceste substanțe slab cotate?
Octocrilenul este utilizat în principal ca stabilizator pentru alte filtre UV. Potrivit Comitetului științific european pentru siguranța consumatorilor (SCCS), acest filtru este sigur până la o concentrație de 10%.
Cu toate acestea, este mai bine să evitați octocrilenul dacă ați avut o reacție alergică la anumite creme care conțin antiinflamatoare nesteroidiene . Într-adevăr, poate apărea o alergie, care poate duce la eczeme de contact.
Un studiu recent arată, de asemenea, că octocrilenul se degradează în timp și eliberează cantități mici de benzofenonă. Iar această substanță este cunoscută ca fiind un potențial perturbator endocrin.
În cazul homosalatului, un produs de protecție solară, studiile indică, de asemenea, efecte de perturbare endocrină. Acesta este motivul pentru care SCCS a redus deja concentrația maximă permisă în produsele cosmetice de la 10% la 0,5%.
Citește și : Începând cu 15 martie 2023 , restaurantele trebuie să afișeze ingredientele , declarația nutrițională și aditivii pentru preparate conform Ordinului ANPC – InfoCons Organizație de Protecția Consumatorilor te informează !
Sursa: Testachats