Comisia Europeană propune noi norme pentru securitatea pasagerilor

InfoCons Protectia Consumatorului te informează !

Astăzi , Comisia Europeană propune noi norme pentru a consolida utilizarea datelor privind informațiile prealabile referitoare la pasageri (API – Advance Passenger Information). Această propunere este una din acțiunile-cheie identificate în strategia UE privind o uniune a securității . UE își continuă progresele în ceea ce privește consolidarea arhitecturii sale globale de securitate , care vizează îmbunătățirea protecției cetățenilor UE , după cum se arată și în cel de-al cincilea raport privind progresele înregistrate în ceea ce privește uniunea securității . Raportul evidențiază trei ani de progrese solide în punerea în aplicare a strategiei privind o uniune a securității . Acesta arată că au fost luate măsuri semnificative pentru consolidarea protecției infrastructurilor critice împotriva atacurilor fizice , cibernetice și hibride , combaterea terorismului și a radicalizării , precum și combaterea criminalității organizate .

Citeste si : Durata maximă a perioadei de probă si contractul pentru perioada de probă

Informațiile privind călătorii au contribuit la îmbunătățirea controalelor la frontier , la reducerea migrației neregulamentare și la identificarea persoanelor care prezintă riscuri în materie de securitate . În fiecare an , peste un miliard de pasageri trec granițele UE sau circulă pe teritoriul Uniunii . Noile norme vor îmbunătăți utilizarea datelor API pentru efectuarea de verificări ale pasagerilor înainte de sosirea acestora la frontierele externe . Noile norme vor consolida , de asemenea , lupta împotriva criminalității grave și a terorismului în cadrul UE . Acest lucru va elimina o lacună importantă din cadrul juridic actual , respectând , în același timp , standardele UE privind protecția și transmiterea datelor .

Citeste si : Cum poti face o reclamatie la Protectia Consumatorilor Brașov ?

De asemenea, astăzi Comisia Europeană prezintă un raport privind progresele solide realizate de-a lungul a trei ani în ceea ce privește implementarea strategiei UE privind o uniune a securității și propune un nou plan de acțiune privind traficul ilicit de bunuri culturale , acesta fiind în continuare una din cele mai lucrative activități ale grupurilor de criminalitate organizată .

Citeste si : Alertă InfoCons : Pastile de supt cu până la 6 E-uri !

Noile norme prevăd următoarele :

  • Norme uniforme privind colectarea datelor API . Noile norme includ o listă închisă de elemente de date API , mijloacele de colectare a datelor API și un punct unic pentru transferul datelor .
  • Colectarea obligatorie a datelor API în scopul gestionării frontierelor și al combaterii imigrației ilegale , pentru toate zborurile care intră în spațiul Schengen . Acest lucru va facilita deplasarea persoanelor care călătoresc în spațiul Schengen , reducând din timpul necesar pentru debarcare și controalele fizice la frontier . Colectarea obligatorie de date API în scopul aplicării legii , pentru toate zborurile înspre și dinspre UE , precum și pentru anumite zboruri din interiorul UE . Colectarea datelor API în astfel de scopuri presupune respectarea deplină a normelor UE privind protecția datelor cu caracter personal .

Citeste si : Ce acte îmi trebuie pentru a munci în străinătate ? Medierea și plasarea forței de muncă în străinătate ! Informații utile .

  • Date API de mai bună calitate , întrucât transportatorii aerieni vor trebui să le colecteze numai prin mijloace automatizate .
  • Simplificarea transmiterii datelor API de către transportatorii aerieni către autoritățile naționale , prin intermediul unui nou router , care va fi gestionat de eu-LISA , o agenție a UE . Această soluție tehnică respectă garanțiile în materie de protecție a datelor cu caracter personal , deoarece doar va transmite și nu va stoca date API .

Citeste si  : Bomboanele de Crăciun – până la 70,3% zaharuri din glucide pentru 100 de grame de produs !

Etapele următoare

Acum este rândul Parlamentului European și al Consiliului să examineze propunerea . După ce vor fi adoptate , normele vor fi direct aplicabile în întreaga UE . Aceste propuneri vin în completarea altor sisteme și inițiative ale UE în domeniul gestionării frontierelor și al securității , care sunt pe cale de a fi aplicate în cursul anului 2023 (cum ar fi Sistemul de intrare / ieșire și Sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile ). Se preconizează că noile norme privind colectarea și transferul datelor API vor fi aplicate integral începând cu 2028 . Odată ce routerul va fi dezvoltat , cel mai probabil până în 2026 , autoritățile publice și transportatorii aerieni vor avea la dispoziție doi ani pentru a se adapta la noile cerințe și pentru a-l testa , înainte ca acesta să devină obligatoriu .

Citeste si  : Românii se declară mulțumiți de viața pe care o au , conform unui raport Eurostat

Sursa : Comisia Europeană 

Pasageri InfoCons Protectia Consumatorului