Da. Poate că v-ați bucurat de titlurile în urmă cu câțiva ani care susțin că nu există prea multe dovezi care să susțină folosirea aței dentare. Și în 2019, chiar și panelul Cochrane a caracterizat dovezile care arată că folosirea aței dentare ajută la reducerea bolii gingiilor drept „certitudine scăzută”, cu rezultate inconsistente.
Citeste si : Conducătorii auto pot prezenta asigurarea RCA în format electronic
Dar nu aruncați încă ața dentară. Deși dovezile ar putea să nu fie deosebit de riguroase, folosirea aței dentare obișnuite este susținută de biologia de bază, spun experții. Motivul pentru care trebuie să vă spălați dinții de două ori pe zi este că foarte repede după ce ați terminat de periat, bacteriile încep să se adună pe ei, spune Hewlett de la UCLA. Dacă aceasta se dezvoltă netulburată, poate provoca carii dentare. Când vă periați, îndepărtați bacteriile și îndepărtați reziduurile de mâncare și băutură pe care se dezvoltă. Dar periajul nu poate ajunge la fiecare bucată de suprafață a dintelui. Și aici intervine folosirea aței dentare.
Citește și: România cheltuie cel mai mult pentru alimente și băuturi nealcoolice dintre toate statele membre UE
Când se face corect, folosirea aței dentare elimină bacteriile din părțile gurii la care periajul nu poate ajunge. O tehnică bună de folosire a aței dentare implică, în general, frecarea ușoară a firului de ata în formă de C pe ambele părți ale fiecărui dinte și pe linia gingiei.
Sursa Consumer Reports