8 Decembrie – Ziua Constituției României – Ce cuprinde și cine a scris Constituția României ?

Astăzi , pe 08 Decembrie , celebrăm Ziua Constituției României , iar InfoCons Organizație de Protecția Consumatorului te informează !  La 8 Decembrie 1991 se valida prin referendum național prima Constituție de după Revoluția din decembrie 1989 .

Citește și : Vești bune pentru inovare și cercetare din partea Comisiei Europene anunță InfoCons Protecția Consumatorilor

Constituţia din 1991 , prima de după Revoluţia din decembrie 1989 , a fost adoptată , în forma iniţială , în şedinţa Adunării Constituante din 21 noiembrie 1991 .

Elaborarea , dezbaterea şi adoptarea noii Constituţii a României au fost realizate pe parcursului unui an şi jumătate . În martie 1990 , Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională decidea , prin Legea electorală , ca viitorul Parlament să funcţioneze, în principal precum o Adunare Constituantă . Prima întrunire a Adunării Constituante a avut loc la 11 iunie 1990 , când a fost desemnată Comisia Constituţională pentru elaborarea proiectului de Constituţie . Comisia ce era condusă de Antonie Iorgovan , cadru universitar la Facultatea de Drept ,  număra 23 de parlamentari şi cinci experţi – personalităţi ale învăţământului juridic românesc şi jurişti cu activitate îndelungată.

Citește și : Opera Nationala Bucuresti – accesibilizarea cu placute de orientare pentru persoanele cu deficiente de vedere cu ajutorul InfoCons Protecția Consumatorului

Cine a sris Constituția României ?

În perioada iunie 1990 – ianuarie 1991 , Comisia a redactat tezele proiectului de Constituţie , iar la 13 februarie 1991 acestea au fost prezentate Adunării Constituante , care le-a dezbătut până în iunie 1991. În perioada 15 iulie şi 1 august 1991, grupurile parlamentare sau parlamentarii , individual , au înaintat amendamentele la textul rezultat după dezbateri . Împreună cu cele peste 1.000 de amendamente aduse , proiectul a fost din nou supus dezbaterilor în Adunarea Constituantă , în perioada 10 septembrie – 18 noiembrie 1991, pentru ca la 21 noiembrie să fie adoptat prin vot nominal.

Citește și : La ce trebuie să fim atenți când achiziționăm pește și produse din pește ?

Votul decisiv asupra noii Constituţii a fost dat la 21 noiembrie 1991 . Astfel ,  din totalul de 510 parlamentari , au fost prezenţi 509 , dintre care 414 s-au pronunţat pentru , iar 95 împotrivă .

Ce curprinde Constituția României ?

În Constituția României regăsim :

  • Titlul I – Principii generale ;
  • Titlul II – Drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale ;
  • Titlul III – Autorităţile publice ;
  • Titlul IV – Economia şi finanţele publice ;
  • Titlul V – Curtea Constituţională ;
  • Titlul VI – Integrarea euroatlantică ;
  • Titlul VII – Revizuirea Constituţiei ;
  • Titlul VIII – Dispoziţii finale şi tranzitorii .

Citește și : Începând cu 15 martie 2023 , restaurantele trebuie să afișeze ingredientele , declarația nutrițională și aditivii pentru preparate conform Ordinului ANPC – InfoCons Organizație de Protecția Consumatorilor te informează !

Ziua Constitutiei României InfoCons Proetctia Consumatorului