25% dintre pastilele pentru gât studiate au în componență 5 E-uri

În perioada 01 – 10 Martie 2016 InfoCons – Asociație Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România a realizat un studiu cu privire la informațiile ce se regăsesc pe etichetele produselor de tip pastile pentru gât, care sunt utilizate frecvent în perioada de iarna și sunt eliberate fără prescripție medicală.

În cadrul studiului au fost analizate etichetele a patru medicamente tip pastile pentru gât achiziționate în mod aleatoriu de către reprezentanții InfoCons din farmaciile de pe teritoriul țării în perioada Ianuarie – Februarie 2016.

Ca urmare a realizarii acestui studiu a reiesit faptul ca, in ceea ce priveste numarul de E-uri, din cele 4 tipuri de produse analizate acestea variaza intre 2 si 5 E-uri:

  • 50% au în componență 2 E-uri
  • 25% au în componență 4 E-uri
  • 25% au în componență 5 E-uri

50% dintre pastilele pentru gât studiate au în componență zahăr

În baza informațiilor de pe etichetă, 50% din produsele testate au in compozitie zahar și nu sunt recomandate persoanelor cu diabet zaharat.

În cazul produselor care nu conțin zahăr există o creștere semnificativă a numărului de E-uri, precum și apariția de efecte adverse, precum efectul de laxativ.

Produsele testate pot fi accesate printr-o simpla scanare a codului de bare a produsului dorit utilizând aplicatia mobilă InfoCons, aplicatie in care regasiti informatii a peste 16.000 de produse incepand de la produse alimentare, cosmetice, curațenie până la produse electronice și electrocasnice.

Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor si serviciilor comercializate pe piata romaneasca, derulat de InfoCons în cadrul consorțiului I.C.R.T. – International Consumer Research & Testing pentru produse si servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetateanului consumator sa fie facuta in cunostinta de cauza. În cadrul studiului au fost analizate produse ale producătorilor: Reckitt Benckiser Healthcare International Ltd.; S.C. Terapia S.A.; A.C.R.A.F Angelini Francesco S.p.A; S.C. Aminocen S.R.L.

Pentru mai multe informatii despre acest studiu comparativ consultați tabelul aici.

InfoCons (www.infocons.ro), unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercita-le apelând 021 9615!*

*Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal