Știați că aspartamul (E951) se regăsește și în : berea cu fruct, pastilele de supt și plicurile de răceală?

InfoCons-protectia-consumatorilor-aspartam
Conform noilor Cercetări ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, îndulcitorii fără zahăr nu sunt factori dietetici esențiali și nu au valoare nutritivă. Consumatorii ar trebui să reducă cu totul consumarea produselor cu indulcitori fara zahar, pentru a-și îmbunătăți sănătatea.

Indulcitorii fără zahăr printre care și aspartamul, nu conferă niciun beneficiu pe termen lung în reducerea grăsimii corporale la adulți sau copii. Rezultatele obtinute ca urmare a cercetarilor realizate,mentioneaza,  de asemenea, că pot exista efecte nedorite potențiale de la utilizarea pe termen lung a acestor indulcitori, cum ar fi un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și mortalitate la adulți.

Aditivul E951, aspartamul este un aditiv alimentar sintetic, cu rol de îndulcitor şi potenţiator de aromă. Este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul, comparând cantități egale din cele două substanțe.

Este folosit peste tot în lume ca substitut al zahărului în băuturi, cereale, gumă de mestecat fără zahăr, sucuri dietetice și tablete de îndulcitor.

Aspartamul a fost descoperit accidental în anul 1965 în timpul unor sinteze farmaceutice.

Citeste si : Ce amprentă de carbon are înghețata ?

Un raport din 1996 a sugerat că există o legătură între aspartam și creșterea numărului de tumori cerebrale.

Un produs alimentar care conține aspartam pe etichetă trebuie să aibă următoarele mențiuni: „consumul excesiv poate avea efecte laxative”, și „conține o sursă de fenilalanină”.

Conform studiilor realizate de InfoCons, aspartamul a fost identificat în produse precum

Plicuri de raceala;

Pastile de supt;

Berea cu fruct;

Guma de mestecat ;

Conform Organizației Mondiale a Sănătății,  rata obezității s-a triplat din 1975 și până în prezent. În anul 2016, mai mult de 1.9 miliarde de adulți cu vârsta cuprinsă între 18 ani și peste, erau supraponderali, dintre aceștia, mai mult de 650 milioane persoane erau obeze.  Altfel spus, în anul 2016, 39% din adulții cu vârsta de peste 18 ani erau supraponderali, în timp ce 13% erau obezi.

 

Citeste si : Tu știi cât consumă becurile din casa ta ? Scanează codul QR de pe eticheta de eficiență energetică a becurilor și află costul de operare cu Aplicația InfoCons !

Cu ajutorul Aplicației Gratuite InfoCons, consumatorii pot alege ei pentru ei, ce mănâncă, în limba maternă, fiind disponibilă în 33 de limbi, printr-o simplă scanare a codului de bare, în urma căreia afla instant direct pe telefonul mobil:

Afișarea instantă a informațiilor de pe etichetele produselor agroalimentare în limba selectată

Ingredientele din produsul scanat

Numărul și tipul aditivilor alimentari însoțiți de o descriere explicită;

Numărul și tipul alergenilor regăsiți în produl scanat;

Valorile nutriționale (cantitatea de sare, zahăr și calorii);

Calculator în care se poate insera cantitatea de produs consumată pentru a afla instant cantitatea de sare si zahăr, numărul de calorii precum și activitățile sportive necesare pentru arderea caloriilor (mers, alergare și bicicletă);

Posibilitatea de a acorda rating de la 1 la 5 produselor;

 

Citeste si: Știai că mărimea scrisului de pe eticheta alimentelor este reglementată prin lege?

Salvarea produsului scanat în secțiunea „Produse Salvate”, consumatorii având astfel posibilitatea de a-și crea propria listă de cumpărături, meniul zilnic/ săptămânal, rețete Din secțiunea „Produse Salvate”, printr-o simplă bifare a produselor, consumatorii află numărul total de E-uri, cantitatea totală de zahăr și cantitatea totală de sare. De asemenea, aceștia pot distribui produsele bifate care alcătuiesc lista de cumpărături, meniul zilnic/săptămânal sau retetele cu familia si prietenii.

Personalizarea aplicației în funcție de preferințele de consum: număr maxim de E-uri și tipul acestora, cantitatea maximă de sare, cantitatea maximă de zahăr, tipul de alergeni și cantitatea maximă de calorii.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal