Știați că… în conformitate cu prevederile H.G. nr. 415/2004, cofragul în care sunt ambalate ouăle, trebuie să aibă înscrise informaţii referitoare la:
- Mărimea/greutatea oului, şi anume: ouă XL (73g și peste), ouă L (de la 63g până la 73g), ouă M (de la 53g până la 63g) și ouă S (sub 53g);
- Numărul de ouă aflate în ambalaj;
- Clasa de calitate (ouă categoria A – ouă proaspete, ouă categoria B – ouă calitatea a doua);
- Numele sau denumirea și adresa unității care a ambalat sau a celei pentru care se ambalează ouăle;
- Țara de provenienţă;
- Termenul de valabilitate, însoţit de recomandările de depozitare;
- Metoda de producție/sistemul de creștere al găinilor.
De asemenea, pe fiecare ou, prin ștanțare, trebuie să fie înscrise:
- Sistemul de creștere al găinilor, reprezentat de o cifră de la 0 la 3, astfel:
- cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic;
- cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber;
- cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa;
- cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.
- un cod format din două litere care reprezintă țara de origine (ex : România – RO)
- un cod format din două litere care reprezintă județul (ex : Braşov – Bv)
- un cod format din trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului
- data durabilității minimale (DDM) – data până la care ouăle pot fi consummate şi trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile după data ouatului.