Pe 11 septembrie, deputații europeni vor discuta o propunere adresată Consiliului de a declanșa o procedură care să urmărească prevenirea unei încălcări grave a valorilor UE în Ungaria. Propunerea, susținută de comisia parlamentară pentru libertăți civile în iunie, ridică o serie de preocupări cu privire la funcționarea instituțiilor țării, inclusiv probleme legate de sistemul electoral, independența sistemului judiciar și respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Premierul Ungariei, Viktor Orbán, va participa la dezbaterea din plen marți după-amiază.

Deputații europeni vor vota această propunere pe 12 septembrie.

Statul de drept este un principiu-cheie în statele democratice și Articolul 2 privind Tratatul din UE menționează respectarea statului de drept ca fiind una dintre valorile pe care se întemeiază UE. O încălcare a valorilor UE justifică o reacție la nivelul UE – reacție prevăzută de procedura de la Articolul 7 privind Tratatul din UE.

Citește și:

– Pilonul III de pensii și beneficiile acestuia

Procedura de protejare a valorilor UE din Articolul 7 a fost introdusă în Tratatul de la Amsterdam în 1997. Aceasta include două mecanisme – măsuri preventive, dacă există un risc evident de încălcare a valorilor UE și sancțiuni, dacă s-a produs deja o astfel de încălcare. Posibilele sancțiuni împotriva țării UE în cauză nu sunt clar definite în tratatele UE, dar ar putea include suspendarea drepturilor de vot în Consiliu și în Consiliul European.

În ambele mecanisme, decizia finală trebuie să fie luată de reprezentanții statelor membre în cadrul Consiliului, dar pragurile pentru a ajunge la o decizie sunt diferite. În cadrul mecanismului de prevenire, decizia în Consiliu necesită o majoritate de patru cincimi din statele membre, în timp ce determinarea existenței unei încălcări necesită unanimitate între șefii de state și de guverne ai UE. Statul membru în cauză nu participă la vot. Consultați infograficul nostru pentru detalii.

Conform Articolului 7, Parlamentul este una dintre instituțiile care poate iniția mecanismul de prevenire, invitând Consiliul să determine dacă există un risc de încălcare a valorilor UE. Aceasta ar fi prima dată când Parlamentul ia inițiativa de a recomanda declanșarea mecanismului.

Pentru a fi adoptată, propunerea trebuie să primească sprijinul majorității absolute a deputaților europeni, adică 376 de voturi pentru, și a două treimi din deputații europeni care participă la vot.

Citește și:

– Cazul de forță majoră

Consimțământul Parlamentului este necesar în cazul în care șefilor de state li se cere să decidă dacă a avut loc o încălcare a valorilor UE.

Deputații europeni au susținut în martie o propunere similară a Comisiei, care urmărea să activeze mecanismul de prevenire în cazul Poloniei. În acest caz, Parlamentul a susținut preocupările Comisiei cu privire la separarea puterilor, independența sistemului judiciar și drepturile fundamentale în țară.

Deputații europeni au cerut guvernelor UE să decidă rapid dacă Polonia este expusă riscului unei încălcări grave a valorilor UE și, dacă da, să propună soluții. Consiliul a organizat o audiere în acest sens în iunie, reprezentanții Poloniei explicând propria lor poziție.

Citește și:

– Ce reprezintă amidonul oxidat?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal