Statele membre ale UE finalizează evaluările naționale ale riscurilor

În urma recomandării Comisiei privind o abordare comună asupra securității rețelelor 5G, 24 de state membre ale UE au încheiat prima etapă și au transmis evaluările naționale ale riscurilor. Aceste evaluări vor contribui la etapa următoare, o evaluare a riscurilor la nivelul UE, care va fi finalizată până la 1 octombrie. Comisarul pentru uniunea securității, Julian King, și comisarul pentru economia digitală și societatea digitală, Mariya Gabriel, au salutat acest pas important.

Citește și:

Airbnb se aliniază cererilor Comisiei de prezentare a ofertelor de cazare

Evaluările naționale ale riscurilor oferă o imagine generală asupra următoarelor elemente:

· principalele amenințări și principalii actori care au impact asupra rețelelor 5G;

· gradul de sensibilitate a componentelor și funcțiilor rețelei 5G, precum și a altor active; precum și

· diferitele tipuri de vulnerabilități, tehnice și de altă natură, cum ar fi cele care ar putea rezulta din lanțul de aprovizionare al 5G.

În plus, la realizarea evaluărilor naționale ale riscurilor au participat diferite părți responsabile din statele membre, inclusiv autorități din domeniul securității cibernetice și al telecomunicațiilor și servicii de securitate și de informații, ceea ce a consolidat cooperarea și coordonarea acestora.

Citește și:

Ghid RGPD pentru Microîntreprinderi

Etapele următoare

Până la 1 octombrie 2019, statele membre, împreună cu Comisia și cu Agenția UE pentru Securitate Cibernetică (ENISA), vor pregăti o evaluare coordonată a riscului la nivelul UE, bazată pe informațiile primite. În paralel, ENISA realizează o cartografiere a amenințărilor la adresa 5G, care va constitui o contribuție suplimentară.

Până la 31 decembrie 2019, Grupul de cooperare privind securitatea rețelelor și a informațiilor, care, împreună cu Comisia, coordonează eforturile de cooperare, va defini și va aproba un set de măsuri de atenuare a riscurilor identificate în evaluările riscurilor realizate la nivel național și la nivelul UE.

În urma recentei intrări în vigoare, la sfârșitul lunii iunie, a Regulamentului privind securitatea cibernetică, Comisia și Agenția UE pentru Securitate Cibernetică vor institui un cadru de certificare la nivelul UE. Statele membre sunt încurajate să coopereze cu Comisia și cu Agenția UE pentru Securitate Cibernetică pentru a defini prioritățile unui sistem de certificare care să acopere rețelele și echipamentele 5G.

Până la 1 octombrie 2020, statele membre ar trebui să evalueze, în cooperare cu Comisia, efectele măsurilor luate, pentru a stabili dacă sunt necesare acțiuni suplimentare. Evaluarea respectivă ar trebui să țină seama de evaluarea coordonată a riscurilor la nivel european.

Citește și:

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane

Context

Rețelele de a cincea generație (5G) vor constitui o infrastructură digitală esențială a viitorului, care va conecta miliarde de obiecte și de sisteme, inclusiv în sectoare critice cum ar fi cel energetic, al transporturilor, al serviciilor bancare și al sănătății, precum și sisteme de control industrial care conțin informații sensibile și care sprijină sistemele de siguranță.

La 26 martie 2019, Comisia Europeană a recomandat o serie de acțiuni concrete pentru evaluarea riscurilor de securitate cibernetică asociate rețelelor 5G și pentru consolidarea măsurilor preventive, în urma sprijinului exprimat de șefii de stat sau de guvern în favoarea unei abordări concertate a securității rețelelor 5G.

Comisia a invitat statele membre să finalizeze evaluările naționale ale riscurilor și să revizuiască măsurile naționale, precum și să colaboreze la nivelul UE pentru a realiza o evaluare coordonată a riscurilor și pentru a stabili un set comun de măsuri de atenuare.

Sursa: Comisia Europeană

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal