În cazul în care primiți mesaje să evacuați zona în care vă găsiți, toate informațiile necesare pentru evacuare se transmit prin stațiile de radio și TV sau se anunță prin sistemul de amplificare al mașinilor de poliție și ale structurilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Părăsiți locuințele. NU uitați rucsacul pentru situații de urgență.

Oamenii bătrâni, cei care sunt bolnavi și cei inapți fizic care au nevoie de ajutor în cazul evacuării, trebuie să atârne la fereastră o bucată de pânză albă (cearșaf, cămașă, prosop), care să fie vizibilă din stradă. Astfel, vecinii vor cunoaște situația dumneavoastră și vor anunța responsabilii cu evacuarea zonei respective.

Evacuarea se poate face:

1. cu automobilul personal, urmând următoarele reguli:

  • urmați ruta cea mai cunoscută sau pe cea anunțată pe radio, spre unul din Centrele de Primire;
  • de-a lungul traseului, echipajele de poliție vă vor da instrucțiuni.

2. cu autobuze special pregătite aflate la punctele de îmbarcare anunțate prin stațiile/megafoanele personalului Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, poliției, sau prin comunicate radio-TV.

Locurile unde se poate face evacuarea sunt:

  • la prieteni sau rude, care se află în afara zonei afectate;
  • la Centrele de primire special amenajate de comitetele locale pentru a vă asigura hrana, adăpostul și asistența medicală.

Semnalele sirenelor de alarma:

ALARMA LA DEZASTRE

ÎNCETAREA ALARMEI

5 semnale, fiecare cu durata de 16 secunde

un semnal continuu cu durata de 2 minute

NOTĂ: în cazul semnalelor transmise cu sirene cu aer comprimat, durata semnalelor, respectiv a pauzelor dintre semnale, se reduce la jumătatea timpului prevăzut sus (în acest caz, durata totală va fi de 1 minut).

ATENȚIE ! Semnalele de alarmă la dezastre pot fi ascultate pe site-ul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, accesând următoarea adresă: http://www.igsu.ro/prevenire.htm.

Citeste mai multe despre alarmarea populației: Pregătirea pentru Situații de Urgență

Sursa: IGSU

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Meniu