Sondajul Eurobarometru standard din primăvara anului 2011: europenii sunt mai încrezători în ceea ce priveşte economia

Eurobarometru realizat în primăvara anului 2011, sondaj de opinie organizat de două ori pe an de Uniunea Europeană. 43% dintre europeni consideră că impactul crizei asupra pieţei forţei de muncă a atins deja nivelul maxim (a se vedea anexa). Acest procentaj este cu un punct procentual mai mare decât cel din ultimul sondaj, realizat în toamna anului 2010 (MEMO/11/16), şi cu 15 puncte procentuale mai mare decât cel din sondajul din primăvara anului 2009. De asemenea, europenii solicită tot mai mult adoptarea de măsuri la nivelul UE şi consolidarea cooperării europene pentru a depăşi criza şi pentru a evita problemele în viitor. Aproape 8 din 10 europeni consideră că o mai bună coordonare între statele membre UE în ceea ce priveşte politica economică ar fi utilă în găsirea unor soluţii privind situaţia economică.

`Ultimul sondaj Eurobarometru confirmă faptul că Uniunea Europeană iese treptat din criză.Cetăţenii consideră că UE adoptă măsuri eficace împotriva crizei şi că se înregistrează din nou o redresare a economiei.`, a afirmat Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene.`Potrivit aceluiaşi sondaj, majoritatea cetăţenilor consideră că, în prezent, Uniunea Europeană este pe drumul cel bun şi se aşteaptă ca instituţiile UE şi guvernele naţionale să abordeze în continuare provocarea comună a susţinerii creşterii şi a creării de locuri de muncă. Dacă acţionăm cu toţii în mod responsabil, Europa are mari şanse să iasă din criză mai puternică decât era înainte.`

Deşi la nivelul UE tendinţa generală este pozitivă, în ţările care se confruntă în continuare cu recesiunea şi în care rata şomajului este în creştere, există încă o anumită doză de scepticism.Există diferenţe între ţări, unele fiind mai `optimiste`, iar altele – `mai pesimiste`. Majoritatea statelor membre, în special Danemarca (68%), Estonia (64%) şi Austria (62%), consideră că impactul crizei economice asupra pieţei forţei de muncă a atins deja nivelul maxim. Ţările care se confruntă cu criza, cum ar fi Portugalia (80%) şi Grecia (78%), sunt însă de părere opusă.


În general, europenii se declară în favoarea ideii de `a fi mai puternici acţionând împreună` (a se vedea anexa):79% (+ 2 puncte procentuale faţă de toamna anului 2010) se declară în favoarea `unei coordonări mai strânse a politicii economice între toate statele membre UE`, 78% (+3) doresc ca `UE să supravegheze mai atent folosirea banilor publici pentru salvarea băncilor şi a instituţiilor financiare`, 78% (+3) consideră că ar util ca `ţările din zona euro să îşi coordoneze mai strâns politicile economice şi financiare`, 77% (+2) se declară în favoarea `unei supravegheri mai atente de către UE a activităţilor desfăşurate de marile grupuri financiare` şi 73% (+2) consideră că ar fi bine ca `UE să aibă un rol mai important în reglementarea serviciilor financiare`.

Cetăţenii europeni continuă să considere că UE este cel mai eficace actor – mai eficace decât guvernele naţionale – în contracararea efectelor crizei economice (a se vedea anexa).UE se menţine pe primul loc (22%, -1), fiind urmată la mică distanţă de guvernele naţionale (20%, procent neschimbat). G20 (14%, -2) a pierdut a treia poziţie, ocupată acum de Fondul Monetar Internaţional (15%, procent neschimbat). Pentru a treia oară consecutiv, începând cu sondajul Eurobarometru din primăvara anului 2010, Statele Unite (7%, +1) se situează după organizaţiile internaţionale.

Sprijin public pentru Strategia Europa 2020

În ceea ce priveşte Strategia Europa 2020, care prevede o serie deiniţiative menite să stimuleze creşterea şi crearea de locuri de muncă (a se vedea IP/10/225), europenii au considerat că toate cele şapte iniţiative sunt `importante` (a se vedea anexa).De cel mai mare sprijin s-au bucurat `ajutorul acordat persoanelor sărace şi celor excluse social şi posibilitatea oferită acestora de a juca un rol activ în societate` (79%, +3), `modernizarea pieţelor forţei de muncă pentru a mări nivelul de ocupare a forţei de muncă` (79%, +3) şi `sprijinirea unei economii care foloseşte mai puţine resurse naturale şi emite mai puţine gaze cu efect de seră` (76%, +3). Majoritatea europenilor consideră, de asemenea, că obiectivele Strategiei Europa 2020 – stimularea inovării şi creşterea competitivităţii – sunt realiste şi pot fi realizate.

În concluzie, majoritatea europenilor sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul, considerând că, datorită Strategiei Europa 2020, UE este pe calea cea bună:46% (procent neschimbat). Aceştia sunt de acord că `UE se află pe drumul cel bun pentru a ieşi din criză şi pentru a aborda noi provocări la nivel mondial`. În 21 din cele 27 de state membre, majoritatea netă, de cel puţin 46%, împărtăşeşte această opinie.

Context

Sondajul Eurobarometru din primăvara anului 2011 a fost realizat pe baza unor interviuri faţă în faţă, care au avut loc în perioada 6 mai – 26 mai 2011.În total, au fost intervievate 31 769 de persoane din cele 27 de state membre UE şi din ţările candidate.

Informaţii suplimentare

Sondajul Eurobarometru din primăvara anului 2011 (primele rezultate) este disponibil la următoarea adresă:

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb75/eb75_en.htm

Pentru mai multe informaţii privind recomandările specifice fiecărei ţări pentru 2011 propuse de Comisia Europeană, a se vedea IP/11/685.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal