Europenii consideră că imigrația și terorismul sunt principalele provocări cu care UE se confruntă în prezent și susțin prioritățile politice ale Comisiei Europene. Acestea sunt două rezultate-cheie ale celui mai recent sondaj Eurobarometru standard publicate 29 iulie 2016. Sondajul a fost efectuat între 21 și 31 mai 2016 în 34 de țări și teritorii.
Imigrația și terorismul sunt considerate provocările majore cu care se confruntă UE:
Întrebați despre ce îi preocupă mai mult, cetățenii au plasat imigrația pe primul loc în topul aspectelor cel mai des citate cu care se confruntă UE (48%, – 10). Terorismul (39 %, +14) rămâne al doilea element cel mai frecvent menționat după o creștere semnificativă față de sondajul precedent, din toamna anului 2015. Terorismul se situează cu mult înaintea situației economice (19 %, -2), stării finanțelor publice ale statelor membre (16 %, -1) și șomajului (15 %, -2). Imigrația este, pentru UE, cea mai importantă sursă de îngrijorare într-un număr de 20 de state membre și una dintre primele două preocupări, în ordinea importanței, din toate țările, cu excepția Portugaliei. Terorismul este cea mai importantă sursă de îngrijorare într-un număr de opt state membre și una dintre primele două preocupări, în ordinea importanței, din toate țările, cu excepția Greciei.
La nivel național, principalele preocupări sunt șomajul (33 %, -3) și imigrația (28 %, -8). Situația economică este pe locul al treilea (19 %, neschimbat).
Sprijin pentru prioritățile politice ale Comisiei Europene:
La fel ca în sondajul precedent din noiembrie 2015, există o susținere pozitivă pentru subiectele prioritare stabilite de Comisia Europeană.
În ceea ce privește migrația, 67 % dintre europeni spun că sunt în favoarea unei politici europene comune în acest domeniu. Aproximativ șase din zece cetățeni europeni (58 %) s-au exprimat în favoarea migrării persoanelor din alte state membre ale UE. Cu toate acestea, același procent de cetățeni au o opinie negativă cu privire la imigrația persoanelor din afara UE.
– 79 % dintre europeni se declară în favoarea `liberei circulații a cetățenilor UE, care pot să locuiască, să lucreze, să studieze și să desfășoare activități comerciale oriunde în UE`. Majoritatea respondenților sprijină libera circulație în toate țările, din Regatul Unit (63 %) până în Letonia (95 %). În plus, majoritatea europenilor văd libera circulație a persoanelor, bunurilor și serviciilor în UE ca fiind una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene (56 %), alături de pacea dintre statele membre (55 %).
– Europenii consideră UE ca actor global: 68 % cred că UE are un cuvânt de spus la nivel mondial.
– În ceea ce privește investițiile din UE, 56 % dintre europeni sunt de acord că banii publici ar trebui folosiți pentru stimularea investițiilor din sectorul privat la nivelul UE.
– 56 % dintre europeni sunt, de asemenea, în favoarea unei piețe unice digitale în UE.
– În domeniul energiei, 70 % dintre cetățenii europeni s-au exprimat în favoarea unei politici energetice comune a statelor membre ale UE.
– Sprijinul față de moneda euro rămâne stabil (55 % în întreaga UE, 68 % în zona euro). Există o susținere majoritară pentru moneda unică în 22 de state membre, inclusiv în toate statele care fac parte din zona euro.
– Susținerea pentru un acord de liber schimb și investiții dintre UE și SUA reprezintă opinia majoritară în 24 de state membre. În ansamblu, 51 % dintre respondenții din UE sunt în favoarea acordului.
Încrederea în UE este mai mare decât încrederea în guvernele naționale; atitudinea pozitivă față de cetățenia UE se menține fermă
Numărul cetățenilor europeni care spun că au încredere în Uniunea Europeană a crescut până la 33 %. Nivelul mediu de încredere în guvernele naționale este stabil, la 27 %.
Aceeași proporție de europeni (38 %) spun că au o imagine neutră despre UE. Numărul cetățenilor europeni care spun că au o imagine pozitivă despre UE rămâne la 34 %, în timp ce 27% au o imagine negativă.
Numărul cetățenilor care afirmă că vocea lor contează în UE rămâne stabil, la 38 % (+ -1 punct procentual), ceea ce înseamnă că se menține stimulentul pozitiv observat după alegerile europene din 2014.
Două treimi dintre europeni (66 %, +2) se consideră cetățeni ai UE. Acest punct de vedere este împărtășit de majoritatea respondenților din 26 de state membre.
Context
Sondajul Eurobarometru standard din primăvara anului 2016 a fost realizat pe baza unor interviuri față în față, care au avut loc în perioada 21-31 mai 2016. În total au fost intervievate 31 946 de persoane din toate statele membre ale UE și din țările candidate.
InfoCons (www.infocons.ro), Asociație pentru Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.
Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!*