Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenilor români care intră pe teritoriul Republicii Singapore pentru turism, vizită, afaceri, activităţi sportive, li se permite intrarea pe teritoriul acestui stat fără viză pentru o perioadă de 90 de zile în decurs de 6 luni.
Atenţie! Cele 90 de zile de şedere pot fi acumulate pe parcursul unei perioade de 180 de zile şi doar după trecerea acestei perioade de timp (180 zile) poate fi permisă șederea pentru alte 90 de zile.
Atenţie! Paşaportul electronic sau temporar românesc trebuie să fie valabil cel puţin 6 luni la data ieşirii din Republica Singapore. Această condiţie trebuie respectată şi la deplasarea în celelalte state din regiune.
Perioada legală de şedere poate fi prelungită printr-o cerere adresată autorităţilor de imigrări din Republica Singapore. Pentru angajare în muncă este necesară obţinerea, în prealabil, a unui permis de muncă din partea Ministerului Muncii din Singapore. Permisul se obţine de către angajatorul din Singapore.
Republica Singapore a introdus, începând cu anul 2016, procedura BioScreen, de amprentare a tuturor vizitatorilor străini la intrarea şi ieşirea din acest stat. Ministerul Afacerilor Externe local a informat că sunt excluşi de la procedura BioScreen diplomaţii rezidenţi, personalul tehnico-administrativ al misiunilor diplomatice, membrii organizaţiilor internaţionale şi aparţinătorii acestora, care posedă un ordin de exceptare de la Oficiul de Imigrare (IEO) sau un IEO-MJV (viză de intrare multiplă).
Începând cu anul 2019, Autoritatea pentru Imigrație și Puncte de Control (Immigration and Checkpoints Authority, ICA) a introdus un sistem de screening care utilizează trei elemente biometrice de identificare – recunoaștere amprente digitale, recunoaștere facială și recunoaștere iris.
Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională singaporeză recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate pe pagina web a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Singapore: www.mfa.gov.sg.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români, care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat, să îşi anunţe prezenţa la Ambasada României în Singapore (singapore@mae.ro), comunicând coordonatele personale, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă, sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.
Începând cu data de 27.03.2020, ora 09:00, formularul electronic de debarcare / îmbarcare îl înlocuiește pe cel de hârtie. Astfel, atunci când Republica Singapore va permite din nou intrarea cetățenilor străini pentru scurtă ședere, acești călători vor trebui să furnizeze informațiile de sosire și plecare online, prin serviciul electronic SG Arrival Card e-Service, disponibil pe site-ul Autorității pentru Imigrație și Puncte de Control (Immigration and Checkpoints Authority).
Doriţi să munciţi în Singapore?
În Republica Singapore, angajarea străinilor este reglementată pe categorii de personal și se poate face numai prin intermediul unei companii înregistrată pe plan local.
Compania înaintează autorităţilor competente documentele necesare şi primeşte aprobarea dreptului de muncă pentru noul angajat.
Deplasarea pe cont propriu în Singapore pentru a găsi un loc de muncă, deşi nu este interzisă, nu este recomandată. Cetățenii români sunt sfătuiți să contacteze online companiile cu drept de angajare, anterior călătoriei pe teritoriul acestui stat.
Condiţiile de angajare sunt prezentate pe pagina web a Ministerului Muncii (www.mom.gov.sg).
Ameninţări teroriste
Riscul ameninţărilor teroriste în Singapore este scăzut, însă cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.
Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc sau se află în Republica Singapore să consulte periodic informaţiile prezentate de autorităţile locale şi să urmeze recomandările acestora.
Siguranţă şi criminalitate
Pe teritoriul Republicii Singapore, se înregistrează una din cele mai scăzute rate ale criminalităţii din lume. Tipurile cele mai frecvente de infracţiuni sunt furtul de telefoane mobile şi laptop-uri.
Atenţie! Pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri, în Republica Singapore se aplică pedeapsa capitală.
Recomandări generale:
- Documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii sau cărţile de credit să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în maşini.
- Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
- În cazul călătoriilor cu autobuzul sau trenul este indicată supravegherea bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat oficiu de poliție.
În cazul pierderii paşaportului românesc, trebuie contactat cel mai apropiat oficiu de poliţie, depusă o reclamaţie şi obţinută o dovadă, care trebuie prezentată, împreună cu actul de identitate, Ambasadei României în Singapore pentru obţinerea unui nou document de călătorie.
În cazul unor incidente (accidente, tâlhării) care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:
- poliţia: 999
- ambulanţa / pompierii: 995
Se recomandă, de asemenea, sesizarea Ambasadei României la Singapore, care poate acorda asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege.
Sistemul medical
Asigurarea medicală este obligatorie în Republica Singapore. Recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în această ţară să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării. Toate unităţile medicale singaporeze acceptă asigurările medicale de călătorie încheiate cu agenţiile de asigurări internaţionale şi naţionale recunoscute. Există şi posibilitatea încheierii de asigurări medicale pe plan local.
Toți cetățenii străinicu vârstă de peste 1 an, care au trecut prin orice țară cu risc de febră galbenă cu șase zile anterior intrării în Singapore, trebuie să dețină un certificat internațional valabil de vaccinare pentru febra galbenă, care să fie prezentat la punctul de control al pașapoartelor.
Organizația Mondială a Sănătății clasează Singapore în categoria I privind riscul expunerii la virusul Zika (zonă cu transmitere în curs sau în care a avut loc transmiterea virusului ). Organizația Mondială a Sănătății nu a emis restricții generale privind călătoriile sau comerțul cu statele, zonele și/sau teritoriile cu transmitere a virusului Zika, dar avertizează femeile însărcinate să nu călătorească în zone de risc de categoria 1 sau 2, avertisment care se bazează pe riscul crescut de microcefalie și alte malformații congenitale la copii născuți de femeile gravide infectate cu virusul Zika.
Sunt înregistrate cazuri de febră Dengue, care se transmite prin înțepătură de țânțar. Simptomele bolii sunt febră, dureri de cap, erupții cutanate, dureri musculare și articulare. În cazul copiilor, simptomele sunt similare celor ale gripei și gastroenteritei.
În cazul în care manifestați simptome asociate Febrei Dengue, este recomandat să vă prezentați în cel mai scurt timp la o unitate medicală pentru diagnosticare și tratament.