Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români sunt scutiți de obligativitatea deținerii vizei de scurtă ședere la intrarea pe teritoriul Republicii Chile, pentru o perioadă de maximum 90 de zile, pentru prelungirea șederii peste acest termen fiind obligați să se adreseze Departamentului pentru Străini și Imigrație Chile. Atragem atenția că scutirea de vize este valabilă doar pentru intrarea în Chile în scopuri turistice, cetățenii români care nu pot demonstra cu documente justificative (rezervare hotel, sume de bani necesare pentru acoperirea cheltuielilor sub formă de cash sau carte de credit) că nu reprezintă un risc migratoriu urmând a fi retrimiși în țara de origine/reședință.

Cetăţenii români care intenţionează să desfăşoare activităţi lucrative, economice, să se înscrie la studii sau doresc reîntregirea familiei trebuie să obţină vizele corespunzătoare de la Ambasada Chile la București.

În cazul în care un cetățean român minor călătoreşte în Chile, singur sau însoţit de o terţă persoană, se va prezenta autorităţilor de frontieră chiliene o declaraţie notarială, tradusă în spaniolă, semnată de ambii părinţi (întocmită la un notar public din România, legalizată la Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Externe şi Ambasada Chile la Bucureşti) prin care aceştia îşi exprimă acordul pentru călătoria copilului însoţit de persoana respectivă. În cazul unei călătorii din Chile spre România, se va face o declarație în acest sens și la Ambasada României la Santiago de Chile, pentru a reglementa intrarea minorului pe teritoriul românesc. În situaţia în care minorul este însoţit doar de unul dintre părinţi, se va prezenta o declaraţie notarială semnată de celălalt părinte, prin care acesta îşi exprimă acordul pentru ieşirea din ţară a minorului.

Pentru informaţii suplimentare despre regimul vizelor şi despre condiţiile de intrare în Chile, recomandăm consultarea informaţiilor prezentate de autorităţile chiliene:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Doriţi să munciţi în Chile?

Cetățenii români pot munci pe teritoriul Republicii Chile pe baza unei vize de muncă (visa sujeto a trabajo), care va fi solicitată Ambasadei Republicii Chile la București. Documentele necesare obținerii acestei vize sunt: contract de muncă semnat de cele două părți sau doar de angajator în fața unui notar public, supralegalizat de către Ministerul Justiției și Ministerul Relațiilor Externe Chile; CV solicitant, actul de constituire a firmei angajatoare, declarație de impozit (pe ultímele trei luni), certificat de cazier juridic, certificat medical,  pașaport valabil, 4 fotografii, alte documente justificative ce pot fi solicitate de consul.

Se recomandă cetățenilor români să nu accepte contracte de muncă sumare, care nu prevăd obligația angajatorului de a le plăti asigurările sociale sau biletele de avion dus-întors. Trebuie menţionat faptul că, în decursul anului 2014, s-au înregistrat cazuri de cetățeni români, angajați de firme străine care desfășoară activități economice în Chile, concediați abuziv, fără să le fie puse la dispoziție biletele de avion de întoarcere în România/țara de reședință, întrucât contractele nu aveau clauze în acest sens.

Dacă firma angajatoare refuză să obțină viza de muncă de la Ambasada Chile la București/țara de reședință, este de preferat să evitaţi călătoria.

Ameninţări teroriste 

Riscul ameninţărilor teroriste în Chile este scăzut, însă cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume. Cetăţenilor români care călătoresc în Chile li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile chiliene şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe.

În R. Chile au avut loc, în ultimii ani, mai multe atacuri cu bombe artizanale, unele dintre ele în stațiile de metrou, atribuite unor grupări anarhiste. Recomandăm cetățenilor români să se adreseze forțelor de ordine în cazul observării unor obiecte suspecte.

Siguranță și criminalitate

Avertizăm cetăţenii români care doresc să călătorească pe teritoriul Chile că este o zonă seismică foarte puternică și, din acest motiv, călătoriile în această țară prezintă un anumit grad de risc, doar în ultimii 6 ani fiind înregistrate 3 cutremure de peste 8 grade pe scara Richter.

Chile este o ţară relativ sigură pentru turiştii străini, în ultima perioadă înregistrându-se însă o creștere semnificativă a numărului de infracţiuni de tipul furt de bani sau alte obiecte personale și mașini, comise în zonele centrale ale capitalei sau în cele periferice, atât pe stradă, cât și în mijloacele de transport.

Pentru siguranţa dumneavoastră recomandăm:

  • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării,
  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini,
  • Uşile si geamurile de la autovehicule trebuie ţinute închise,
  • În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei,
  • Dacă doriţi să călătoriţi în scop turistic, folosiţi numai operatori acreditaţi! Nu vă îndepărtaţi de grupul turistic şi respectaţi anunţurile sau indicaţiile autorităţilor locale!

Recomandări:

În cazul în care sunteţi victima unei infracţiuni, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou de Carabinieri, precum şi a Ambasadei României la Santiago de Chile.

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de Carabinieri, cât şi a Ambasadei României la Santiago de Chile.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor chiliene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

  • Pompierii 132
  • Serviciului de Carabineros 133 (Poliţia militară, inclusiv trafic auto)
  • Serviciul de investigaţii 134
  • Informaţii 103

Apelează rapid numerele de urgență din Chile!

Utilizarea cărţilor de creditÎn Chile se pot utiliza toate cărţile de credit şi sistemele de plată cunoscute pe plan internaţional.

Sistemul medical 

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, însă, în general, nu se impune efectuarea de vaccinuri la intrarea în Chile.

 

Asigurarea medicală de călătorie:

Recomandăm încheierea prealabilă a unei asigurări de călătorie, întrucât costurile serviciilor medicale în R. Chile sunt foarte ridicate. Vă rugăm să aveți asupra dumneavoastră numărul de telefon în caz de urgență al asiguratorului.

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto: Prioritatea este de dreapta. Minorii trebuie să stea obligatoriu în spate, în scaun special amenajat.
  • Starea drumurilor: Chile este o ţară cu o infrastructură modernă de şosele şi autostrăzi. Starea generală a drumurilor este foarte bună.
  • Limitele de viteză admise: Limitele de viteză în orașe sunt adaptate la specificul rutier. În general, pe autostrăzi, viteza este limitată la 120 km/h.
  • Centura de siguranţă: Utilizarea centurii de siguranţă este obligatorie.
  • Parcarea: Parcarea se poate face numai în locurile special amenajate.
    Încălcarea acestei reguli atrage amenzi considerabile.
  • Transportul public: Sistemul de trafic aerian intern este bine dezvoltat, la nivelul celui internaţional. Aeroportul Internaţional Arturo Merino Benitez funcţionează în condiţii normale.
  • Transportul în comun: se face cu autobuzul, metroul circulând doar în Santiago de Chile. Prețul unui bilet de autobuz/metrou pentru o călătorie este de aprox. 1 USD.
  • Permisul de conducere: Permisul de conducere eliberat de autorităţile române este recunoscut cu condiția absolvirii examenelor specifice, teoretic și practic, ca și a probelor medicale şi de aptitudini.
  • Informaţii utile pentru cazuri de accidente rutiere: În cazul producerii unor accidente de circulaţie sau a altor evenimente soldate cu decesul unui cetăţean român, în Chile există un sistem specializat, denumit Hogar de Cristo, care asigură toate serviciile de repatriere.
    Persoana responsabilă trebuie să anunţe Ambasada României din Santiago de Chile în vederea obţinerii certificatului de deces.

Utilizarea cărţilor de credit 

În Chile se pot utiliza toate cărţile de credit şi sistemele de plată cunoscute pe plan internaţional 27 aprilie

Reglementări vamale speciale:

La intrarea în Chile, toate persoanele trebuie să completeze o declaraţie foarte strictă, în care se declară cantităţile ce depăşesc:

  • 400 ţigări
  • 500 grame tutun de pipă
  • 50 ţigări de foi
  • 2,5 litri de alcool

Trebuie declarate sumele sau instrumentele de plată care depăşesc suma de 12.000 dolari SUA sau echivalentul în altă monedă. În aceeaşi declaraţie trebuie menţionate toate cantităţile şi natura produselor vegetale şi animale deținute în bagaje. Este strict interzisă introducerea oricăror produse alimentare din carne, brânzeturi, fructe, legume sau semințe, în stare proaspătă sau uscate. Încălcarea acestei interdicții atrage sancțiuni cu amenzi în valoare de peste 250 USD.

Regimul medicamentelor

Pot fi introduse medicamente în cantităţi pentru uzul personal pe baza certificatului medical, care să ateste boala cronică a celui în cauză.

Link-uri utile:

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal