Bagajul de mână şi bagajul de cală
Atunci când călătoriţi cu avionul, având ca punct de îmbarcare un aeroport din UE, trebuie să aveţi în vedere anumite cerinţe de securitate referitoare la bagajele dumneavoastră:
– Lichidele din bagajul de mână (băuturi, pastă de dinţi, creme şi geluri de uz cosmetic etc.) trebuie să fie transportate în recipiente de maxim 100 ml, ambalate într-o pungă transparentă din plastic cu capacitatea de maxim 1 l. Recipientele cu o capacitate mai mare de 100 ml trebuie transportate în bagajul de cală. Restricţia referitoare la volum nu se aplică în cazul medicamentelor şi alimentelor pentru copii.
– Nu aveţi voie să transportaţi în cabină obiecte ascuţite care ar putea fi folosite ca armă (ex. tirbuşon, foarfece). Acestea trebuie transportate în bagajul de cală.
– Limitele referitoare la dimensiunea bagajului de mână şi la numărul de bagaje pe care le puteţi transporta sunt stabilite de companiile aeriene. Informaţi-vă înainte de călătorie.
– Este interzis transportul de substanţe explozive şi inflamabile (ex. artificii, vopsele în recipiente sub presiune de tip aerosol, substanţe chimice şi toxice precum acizii). Acestea nu sunt acceptate nici în bajagul de mână, nici în cel de cală.
– Nu puteţi lua la bordul aeronavei niciun fel de arme.
Consultaţi normele referitoare la articolele interzise în bagaje.
Pentru a vedea lista detaliată a articolelor interzise, consultaţi site-ul aeroportului sau contactaţi compania aeriană.
Din motive de securitate, toate bagajele sunt scanate sau verificate înainte de a trece în zona de securitate a aeroportului.
Cabina echipajului este încuiată pe durata zborului, pentru a preveni accesul persoanelor neautorizate.
Companii aeriene interzise în UE
Toţi operatorii aerieni care asigură zboruri având ca punct de plecare sau de destinaţie o ţară din UE trebuie să respecte anumite standarde de siguranţă. Anumite companii aeriene nu respectă normele de siguranţă europene. Acestea:
– sunt interzise în spaţiul aerian european sau
– pot opera în spaţiul aeriean european numai în anumite condiţii.
Consultaţi lista companiilor aeriene interzise în UE.
Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din Romania – InfoCons, unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociaţie de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct şi indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.
Sursa : europa.eu