Siguranta produselor de consum – Noi reglementari la nivel european

Fara telefoane care iti explodeaza in fata, fara jucarii care se dezintegreaza in mâinile copiilor? Comisia pentru piata interna si protectia consumatorilor a aprobat doua rapoarte privind siguranta produselor pentru protejarea consumatorilor prin controale mai stricte la nivelul producatorilor.

Pe 17 octombrie, comisia pentru piata interna si protectia consumatorilor a adoptat un raport privind siguranta produselor de consum (raportoare Christel Schaldemose, S&D, Danemarca) si unul privind supravegherea pe piata a produselor (raportoare Sirpa Pietikäinen, PPE, Finlanda). Ambele propuneri fac parte din pachetul pentru siguranta produselor si supravegherea pietelor si abordeaza produsele nealimentare. Votul in plen este programat pentru decembrie.

Noul regulament clarifica obligatiile producatorilor, importatorilor si distribuitorilor, stabileste reguli de siguranta comune si faciliteaza trasabilitatea lantului de furnizare in caz de probleme.

Rapoartele cer indicarea originii produsului `indiferent de unde provine acesta, din UE sau din afara` (Schaldemose) si introducerea unei noi etichete de siguranta pentru `a certifica siguranta produselor testate in UE` (Schaldemose).

Noul regulament va introduce sanctiuni pentru incalcarea regulilor. `In momentul de fata, sistemul de supraveghere este ineficient si creeaza conditii ineegale pentru companiile care respecta regulile, fata de cele care nu le respecta`, s spus doamna Pietikäinen, care a cerut mai multe resurse pentru inspectarea produselor si producatorilor.

Parlamentul propune si crearea unei liste negre pentru producatorii care fac bunuri periculoase.

Sursa: http://www.europarl.europa.eu

InfoCons – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal