Sfaturi utile pentru folosirea corectă a frigiderului
Frigiderul este un echipament eficient în lupta împotriva germenilor, dar trebuie utilizat corect şi eficient.
Reglaţi temperatura corectă (între 00C – 50C);
Nu deschideţi şi nu lăsaţi uşa deschisă prea mult timp;
Aşteptaţi ca alimentele preparate să se răcească înainte de a le introduce în frigider;
Dacă frigiderul este prea încărcat, reglaţi temperatura cu câteva grade mai jos, asigurând mediul adecvat, astfel încât microorganismele să nu se dezvolte;
Dezgheţaţi frigiderul imediat ce se formeaza gheaţă (dacă sunteţi în posesia unui astfel de tip de frigider) şi igienizaţi corespunzător.
Depozitele de gheaţă diminuează capacitatea de răcire şi astfel temperaturile optime sunt mai greu de atins.
Deşi refrigerarea este o modalitate extrem de eficientă pentru păstrarea alimentelor, există microorganisme care se dezvoltă chiar şi la temperaturile scăzute din frigider. Pentru ca hrana dumneavoastră să fie sigură, nu depozitaţi în frigider resturi de mâncare preparată mai mult de două zile.
Atenţie!: în afara frigiderului, în condiţii favorabile o bacterie ajunge în 8 ore la câteva milioane şi în 12 ore la mii de milioane!
Pentru a stopa dezvoltarea bacteriilor:
Dacă eticheta prevede “a se păstra la temperatura de refrigerare`, asiguraţi-vă că păstraţi alimentele în frigider.
Dacă alimentele nu sunt etichetate cu instrucţiuni de depozitare şi acestea fac parte din categoria alimentelor perisabile trebuie să le depozitaţi în frigider şi să le consumaţi în maxim două zile;
Anumite alimente ambalate în borcane sau sticle trebuie păstrate în frigider odată ce au fost deschise.
Întotdeauna verificaţi şi urmaţi indicaţiile de depozitare de pe etichetă;
Dacă aţi preparat alimente de genul preparatelor reci sau sandwich-uri şi nu intenţionaţi să le mâncaţi imediat depozitaţi-le în frigider până doriţi să le consumaţi;
Răciţi ceea ce a rămas de la servirea mesei cât de repede puteţi (ideal între o oră şi două ore) şi depozitaţi-le în frigider. Mâncaţi aceste alimente în maxim două zile, cu excepţia orezului gătit care trebuie consumat într-o zi pentru a evita o toxiinfecţie.
Cartofii nepreparaţi se păstrează cel mai bine în mediu răcoros şi uscat, nu în frigider. Atunci când depozitaţi cartofii în frigider conţinutul de zahăr al acestora creşte, gătirea lor sub orice formă (coacere, prăjire, gratinare) la temperaturi ridicate putând genera niveluri ridicate de acrilamidă, substanţă chimică cu potenţial cancerigen.
O deosebită importanţă o constituie depozitarea cărnii:
Depozitaţi carnea crudă în containere bine închise în rafturile de jos ale frigiderului astfel încât să nu poată contamina alte alimente;
Respectaţi instrucţiunile de depozitare indicate pe etichetă şi nu consumaţi carne cu termen de valabilitate depăşit;
Atunci când gătiţi carne şi nu intenţionaţi să o consumaţi imediat, răciţi-o cât de repede puteţi şi refrigeraţi-o sau congelaţi-o. Depozitaţi în frigider, separat, carnea gatită de cea crudă.
Pentru siguranţă, o modalitate bună este congelarea alimentelor nepreparate sau gătite, având grijă să:
Congelaţi înainte de expirarea termenului devalabilitate;
Respectaţi instrucţiunile de congelare şi dezgheţare de pe etichetă;
Dezgheţaţi în frigider astfel încât să nu existe riscul să se deterioreze dacă stă prea mult la temperatura ambientală.
Puteţi să dezgheţaţi la cuptorul cu microunde alimentele pe care intenţionaţi să le gătiţi imediat după dezgheţare;
Încercaţi să preparaţi carnea în maxim două zile de la dezgheţare, altfel aceasta se va deteriora asemenea cărnii proaspete.
Atunci când congelaţi carne crudă şi peşte dezgheţat, o cantitate semnificativă de lichid se scurge din produse şi poate contamina cu microorganisme alte alimente, suprafeţe, farfurii cu care intră în contact.
Sursa: ansvsa.ro