Jucăriile aduc o contribuție esențială la dezvoltarea copilului.
Pentru a asigura cea mai buna experiență de joacă a copilului, trebuie să țineți cont de următoarele sfaturi în ceea ce privește siguranța jucăriilor:
Când alegeți o jucărie
- Cumpărați întotdeauna jucării din magazine de încredere și outleturi online renumite pentru transparența și seriozitatea lor. Aceștia au grijă de jucăriile pe care le vând și le aleg cu atenție, și, de obicei, acceptă returnările acestora. Vânzătorii ambulanți tind să ignore nevoile/regulile pentru sănătate și siguranță și pot, de asemenea, să vândă imitații de jucării care se presupun a fi în regulă. Verificați cu atenție jucăriile cumpărate online, jucăriile date copiilor drept cadouri, și jucăriile cumpărate de la magazinele de mâna a doua (second hand).
- Citiți toate instrucțiunile și atenționările. Fiți conștienți de recomandările de siguranță și de vârstă – luați-le în serios. Să nu cumpărați niciodată jucării care nu au marca CE afișată pe ele sau pe ambalajul lor. Deși marca CE nu este menită ca orientare pentru consumatori, este un angajament al producătorului de jucării că jucăria respectivă respectă toate regulile de siguranță ale UE, care sunt printre cele mai stricte din lume.
- Alege jucării potrivite vârstei, abilităților și nivelului de îndemânare al copilului. Jucăriile care nu sunt specifice pentru o grupă de vârstă specifică unui copil îl pot răni. Asigurați-vă că urmați recomandarea de vârstă – în special simbolul de la 0 la 3 ani, și cuvintele `nu sunt potrivite pentru copiii sub 36 de luni` însoțite de indicarea pericolului.
- Nu cumpărați jucării cu părți mici, detașabile, copiilor sub vârsta de 3 ani. Copiii care se află în această categorie de vârstă tind să bage obiectele care le vin la îndemână în gură, alstfel apărând riscul de sufocare.
După ce cumpărați o jucărie:
- Urmați cu atenție instrucțiunile pentru asamblarea și utilizarea corespunzătoare a jucăriei. Păstrați instrucțiunile și informațiile care sunt ambalate cu jucăria într-un loc sigur.
- Fiți atentți la copii în timp ce se joacă. Asigurați-vă că toate jucăriile sunt folosite așa cum trebuie și sunt potrivite pentru vârsta și abilitățile copilului. Cu anumite jucării – cum ar fi patine cu rotile și biciclete – căștile și alte echipamente de siguranță ar trebui să fie purtate întotdeauna.
- Verificați jucăriile din când în când. În caz de rupere sau uzură care ar putea provoca vătămări și ar putea afecta sănătatea și siguranța copilului, îndepărtați imediat jucăriile deteriorate.
- Îndepărtați toate ambalajele. Și păstrați întotdeauna instrucțiunile. Asigurați-vă că, copiii nu se joacă cu ambalaje din plastic, deoarece ar putea exista riscul de sufocare.
- Învațați-vă copiii să-și depoziteze jucăriile după ce se joacă, pentru a evita accidentele. Nu lăsați jucăriile pe scări sau pe podea, în zone aglomerate ale casei.
Dacă întâmpinați probleme cu jucăriile, raportați-le producătorului și autorităților cu atribuții în domeniu.
Sursa: europa.eu
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!