Comisia înregistrează inițiativa `8% din populația europeană suferă de foame: o problemă căreia trebuie să îi punem capăt!`

Colegiul comisarilor a hotărât să înregistreze o inițiativă cetățenească europeană intitulată `8 % din populația europeană suferă de foame: o problemă căreia trebuie să îi punem capăt!`.

Citește și:

Câte E-uri se găsesc în crenvurști?

Obiectivele declarate ale propunerii de inițiativă cetățenească sunt `să determine guvernele să se ocupe de faptul că acești oameni suferă de foame` și `să evidențieze responsabilitatea guvernelor de a eradica această problemă`. Organizatorii inițiativei au prezentat o listă detaliată de acțiuni în legătură cu care îi solicită Comisiei să facă propuneri legislative. Printre acestea se numără crearea unui program de asistență alimentară, o reformă a piețelor instrumentelor financiare derivate pe produse agricole, precum și un nou sistem de clasificare a deșeurilor alimentare, cu obiectivele și normele de procesare aferente.

Decizia Comisiei de a înregistra inițiativa privește doar admisibilitatea juridică a propunerii. Comisia nu a analizat conținutul său în această etapă.

Citește și:

Consecintele risipei alimentare si impactul asupra habitatului animalelor!

Înregistrarea inițiativei va avea loc la 19 iulie 2018 și este punctul de plecare al unui proces cu durata de un an, în care organizatorii vor strânge semnături în sprijinul inițiativei propuse. În cazul în care, în termen de un an, inițiativa va beneficia de un milion de declarații de susținere din cel puțin șapte state membre, Comisia va trebui să reacționeze în termen de trei luni. Comisia poate decide să dea curs sau nu solicitării, trebuind să își argumenteze decizia în ambele cazuri.

Context

Inițiativele cetățenești europene au fost introduse de Tratatul de la Lisabona, fiind lansate ca instrumente prin care cetățenii pot contribui la stabilirea agendei de lucru în aprilie 2012, odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului privind inițiativa cetățenească europeană, care pune în aplicare dispozițiile din tratat.

După înregistrarea oficială, o inițiativă cetățenească europeană permite ca un milion de cetățeni din cel puțin un sfert din statele membre ale UE să invite Comisia Europeană să propună un act juridic în domeniile în care Comisia are competența de a acționa.

Citește și:

Știi câtă grăsime există în parizerul de pasăre?

Condițiile de admisibilitate, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul privind inițiativa cetățenească, sunt: acțiunea propusă să nu se afle în mod vădit în afara sferei de competență a Comisiei în ceea ce privește prezentarea unei propuneri de act juridic, să nu fie în mod vădit abuzivă, neserioasă sau vexatorie și să nu contravină în mod vădit valorilor Uniunii.

Sursa: Europa.eu

Citește și:

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal