Începând din mai 2025, călătorii din țările care în prezent nu au nevoie de viză pentru a intra în Zona Schengen vor trebui să respecte o nouă cerință: obținerea unei autorizații electronice de călătorie înainte de vizită. Acest nou sistem, cunoscut sub numele de Sistemul European de Informații și Autorizații de Călătorie (ETIAS), este conceput pentru a simplifica procesul de intrare în țările Schengen, asigurând în același timp un nivel mai ridicat de securitate. Este important de menționat că ETIAS nu este o viză, ci o autorizare obligatorie prealabilă pentru cei eligibili pentru călătorii fără viză.
Ce este ETIAS ?
Sistemul European de Informații și Autorizații de Călătorie (ETIAS) este un mecanism electronic destinat să monitorizeze și să autorizeze vizitatorii din țările scutite de viză care intenționează să călătorească în țările din Zona Schengen. Sistemul funcționează similar cu Sistemul Electronic pentru Autorizarea Călătoriei (ESTA) al Statelor Unite, asigurând un proces sigur și eficient. Călătorii ar trebui să fie conștienți, totuși, că unele țări din Uniunea Europeană (UE) nu sunt membre ale Zonei Schengen, iar ETIAS nu restricționează accesul în aceste națiuni non-Schengen.
Pregătirile pentru ETIAS au început în 2016, iar sistemul este programat să devină pe deplin operațional în mai 2025. Fiecare aplicație va trece printr-un control riguros de securitate pentru a determina eligibilitatea solicitantului de a intra în orice țară din Zona Schengen. Deși procesul este conceput să fie rapid, va asigura că persoanele din țările care beneficiază de călătorii fără viză, vizitând pentru până la 90 de zile, nu reprezintă un risc de securitate. ETIAS va colecta și va menține date despre acești vizitatori pentru a evalua dacă intrarea lor este sigură pentru țările Schengen. Sistemul se aplică celor care călătoresc în scopuri de afaceri, turism, medicale și de tranzit, și va fi obligatoriu pentru toate națiunile scutite de viză.
Citește și : ATENȚIE la ALERTELE pentru diferite tipuri de ÎNCĂRCĂTOARE , pericol de INCENDIU și ȘOC ELECTRIC !
Scopul și beneficiile ETIAS
Principalul obiectiv al implementării ETIAS este creșterea securității. Odată cu creșterea riscurilor de securitate la nivel global, UE își propune să protejeze călătoriile în interiorul granițelor sale. Prin utilizarea sistemelor de colectare și partajare a informațiilor, ETIAS va identifica persoanele care ar putea reprezenta o amenințare pentru securitatea țărilor Schengen. Această măsură preventivă va ajuta la refuzarea intrării celor considerați cu risc ridicat înainte ca aceștia să ajungă în Europa. Pe lângă întărirea securității, ETIAS oferă mai multe beneficii atât pentru țările UE, cât și pentru călători, cum ar fi:
- Simplificarea procedurilor de călătorie: Prin oferirea unui sistem de aplicație online, ușor de utilizat, ETIAS va reduce povara pregătirilor de călătorie pentru cei scutiți de viză.
- Îmbunătățirea gestionării granițelor: Sistemul va ajuta oficialii de la frontieră furnizând informații esențiale despre călători înainte de sosirea lor.
- Detectarea și reducerea activităților infracționale: ETIAS va ajuta la identificarea persoanelor cu antecedente penale sau legături cu terorismul.
- Reducerea migrației neregulate: Prin verificarea persoanelor înainte de călătorie, ETIAS va ajuta la prevenirea depășirii duratei de ședere autorizate.
- Susținerea politicilor de liberalizare a vizelor ale UE: Sistemul asigură călătorii fără viză în UE în condiții de siguranță și securitate pentru toată lumea.
Prin implementarea ETIAS, UE intenționează să facă călătoriile în interiorul țărilor membre mai sigure și mai puțin complicate pentru cei eligibili pentru călătorii fără viză.
Țările europene care vor necesita ETIAS
Începând cu mai 2025, autorizația ETIAS va fi obligatorie pentru intrarea în majoritatea țărilor membre ale UE și Schengen, cu excepția Irlandei, care nu face parte din Zona Schengen. Este important ca cei care călătoresc să recunoască faptul că nu toate națiunile europene fac parte din UE sau din Acordul Schengen, ceea ce poate crea confuzie în ceea ce privește necesitatea ETIAS. Prin urmare, călătorii ar trebui să verifice dacă au nevoie de ETIAS, de o viză sau dacă nu este necesară nicio autorizație înainte de a pleca într-o călătorie în Europa.
Următoarele națiuni europene vor necesita ca vizitatorii să obțină autorizația ETIAS înainte de intrare: Austria , Belgia , Bulgaria , Croația , Cipru , Cehia , Danemarca , Estonia , Finlanda , Franța , Germania , Grecia , Ungaria , Islanda , Italia , Letonia , Liechtenstein , Lituania , Luxemburg , Malta , Țările de Jos , Norvegia , Polonia , Portugalia , România , Slovacia , Slovenia , Spania , Suedia , Elveția . În plus, ETIAS va fi necesar pentru vizitatorii microstatelor din Zona Schengen: Andorra , Monaco , San Marino , Vatican .
Citește și : Vacanță în Indonezia – Află numerele de urgență cu Aplicația Europeană InfoCons !
Țările non-UE care vor necesita ETIAS pentru a călători în Zona Schengen și în Uniunea Europeană
Există, de asemenea, mai multe țări non-UE ale căror cetățeni au în prezent acces fără viză în Zona Schengen. Începând cu mai 2025, cetățenii din 59 de astfel de țări vor trebui, de asemenea, să aplice pentru ETIAS înainte de a vizita UE. Țările în cauză includ Statele Unite, Canada, Japonia, Australia și altele. Este de remarcat faptul că această listă poate fi extinsă înainte de lansarea oficială a ETIAS.
Iată o listă cuprinzătoare a celor 59 de țări ale căror cetățeni vor avea nevoie de autorizație ETIAS : Albania , Antigua și Barbuda , Argentina , Australia , Bahamas , Barbados , Bosnia și Herțegovina , Brazilia , Brunei , Canada , Chile , Columbia , Costa Rica , Dominica , El Salvador , Georgia , Grenada , Guatemala , Honduras , Hong Kong S.A.R. , Israel , Japonia , Kiribati , Kosovo , Macao S.A.R. , Malaysia , Insulele Marshall , Mauritius , Mexic , Micronezia , Moldova , Muntenegru , Nauru , Noua Zeelandă , Nicaragua , Macedonia de Nord , Palau , Panama , Paraguay , Peru , Saint Kitts și Nevis , Saint Lucia , Saint Vincent , Samoa , Serbia , Seychelles , Singapore , Insulele Solomon , Coreea de Sud , Taiwan , Timor Leste , Tonga , Trinidad și Tobago , Tuvalu , Ucraina , Emiratele Arabe Unite , Regatul Unit , Statele Unite ale Americii , Uruguay , Venezuela .
Acești călători vor putea vizita Zona Schengen pentru până la 90 de zile în scopuri precum afaceri sau turism, dar nu li se va permite să lucreze sau să studieze în această perioadă.
Cum va funcționa sistemul ETIAS ?
ETIAS este conceput pentru a fi ușor de utilizat și eficient. Pentru a aplica, persoanele trebuie să urmeze câțiva pași simpli:
- Completați formularul de cerere ETIAS pe site-ul web sau aplicația desemnată.
- Trimiteți cererea.
- Plătiți taxa de procesare ETIAS.
- Așteptați aprobarea.
Dacă informațiile furnizate de solicitant sunt corecte și nu reprezintă un risc de securitate, aprobarea ar trebui să fie acordată în câteva minute. Procesul este conceput pentru a minimiza timpii de așteptare atât pentru solicitanți, cât și pentru autoritățile de frontieră.
Citește și : Studiu InfoCons : Parizer cu Carne de Pasăre cu până la 10 E-uri și 5 grame de zaharuri
Valabilitatea ETIAS
Odată aprobată, autorizația ETIAS va rămâne, de obicei, valabilă timp de până la trei ani sau până la expirarea pașaportului călătorului, oricare dintre acestea survine mai întâi. Sistemul va determina automat perioada de valabilitate în funcție de evaluarea riscurilor asociate solicitantului.
Poate fi utilizat ETIAS pentru țările non-UE?
Este important de menționat că ETIAS este valabil doar pentru țările care fac parte din Zona Schengen și țările UE care vor necesita această autorizație începând din mai 2025. Călătorii care doresc să viziteze țări non-UE trebuie să consulte cerințele specifice de viză sau intrare pentru acele destinații, deoarece ETIAS nu va oferi automat acces în țările non-Schengen.
ETIAS și titularii de vize pe termen lung
Deținătorii de vize pe termen lung eliberate de orice stat membru Schengen nu vor trebui să obțină autorizația ETIAS , deoarece vizele lor le permit deja accesul în Zona Schengen . Acești indivizi vor putea călători în întreaga regiune fără a fi necesare documente suplimentare.
Cum procedează țările care nu sunt eligibile pentru pentru ETIAS ?
Călătorii din țările care nu sunt eligibile pentru ETIAS vor trebui să aplice pentru o viză Schengen pentru a intra în Zona Schengen. Această cerință se aplică persoanelor din țările care nu fac parte din regimul de călătorii fără viză cu UE.
Citește și : Cum să îți protejezi datele personale din telefon
Titularii de viză Schengen și ETIAS
Persoanele care dețin deja o viză Schengen valabilă nu vor trebui să aplice pentru ETIAS, deoarece viza lor servește ca documentație necesară pentru călătorie. Odată ce viza expiră, aceștia pot aplica pentru ETIAS, dacă îndeplinesc criteriile de eligibilitate.
Locuitorii Uniunii Europene și ETIAS
Cetățenii străini care locuiesc în UE și dețin un permis de ședere valabil sau alte documente autorizate din orice țară a UE sunt scutiți de aplicarea pentru ETIAS. Această scutire se aplică și persoanelor care locuiesc în UE pentru muncă sau studii.
Așadar, introducerea ETIAS marchează un pas important în eforturile UE de a îmbunătăți securitatea călătoriilor și de a simplifica procesul de intrare pentru vizitatorii din țările scutite de viză. Prin impunerea unei autorizații prealabile de călătorie, UE va putea efectua controale mai amănunțite și va reduce riscurile de securitate, făcând călătoriile mai sigure pentru toată lumea. Cu lansarea oficială aproape, este important ca toți călătorii să se familiarizeze cu cerințele ETIAS și să se pregătească pentru acest nou standard de călătorie.
Sursă : SchengenVisaInfo
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro