InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip panettone identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .
În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 11 produse de cozonaci tip panettone cu ocaziua Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori :
- Il Vecchio Forno SRL – Panettone Classico Battistero
- Bauli S.p.A – Panettone Classico Bauli
- Boutique Cadeaux SRL – Panettone Classico Sapori
- Maina Panettoni S.p.A – Panettone Classico Excellent
- Tims Foods Ecood – Panettone Cake Mania
- Santangelor Group SRL – Panettone crema de ciocolata Santangelo
- Auchan Romania SA – Panettone Classico Battistero
- Sandori Distribution SRL – Panettone Classic Bauducco
- Mega Image SRL – Panettone Classico Excellent
- Lidl Discount SRL – Panettone Delux / Panettone Classic Favorina
- Kaufland Romania SCS – Panettone Classic Winter Edition
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :
- Din punctul de vedere al ingredientelor regăsite în produsele cozonaci tip panettone pentru Sărbătorile de Paște 2025 :
- 100% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
-
- Numericul de aditivi alimentari variaza între 1 – 7:
- 9.1% din produse au în compoziție 7 E-uri ;
- 9.1% din produse au în compoziție 6 E-uri ;
- 9.1% din produse au în compoziție 3 E-uri ;
- 72.7% din produse au în compoziție 1 E-uri ;
- Numericul de aditivi alimentari variaza între 1 – 7:
Mărcile de produse cozonaci de tip panettone analizate cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 în funcție de numericul de aditivi alimentari ( E-uri ) :
- Panettone Cake Mania cu 7 aditivi
- Panettone crema de ciocolata Santangelo cu 6 aditivi
- Panettone Classic Bauducco cu 3 aditivi
- Panettone Classico Battistero cu 1 aditivi
- Panettone Classico Bauli cu 1 aditivi
- Panettone Classico Sapori cu 1 aditivi
- Panettone Classico Excellent cu 1 aditivi
- Panettone Classic Favorina cu 1 aditiv
- Panettone Classico Granducale cu 1 aditiv
- Panettone Classic Winter Edition cu 1 aditiv
- Panettone Delux cu 1 aditiv
- Din punctul de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel:
- 100% dintre produsele studiate au avut în componență mono si digliceride ale acizilor grasi (E471);
- 18.18% dintre produsele studiate au avut în componență carbonat de potasiu (E160a);
- 18.18% dintre produsele studiate au avut în componență sorbat de potasiu (E202);
- 18.18% dintre produsele studiate au avut în componență propionat de calciu (E282);
- 18.18% dintre produsele studiate au avut în componență lecitine (E322);
- 18.18% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);
Tabelul poate fi accesat AICI .
Toate produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale.
- Cantitatea de glucide variază între 46 g și 55 g, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între 22 g și 30.4 g pentru 100 grame de produs pentru produsele cozonac tip panettone cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 . Organizația Mondială a Sănătății recomandată 25 grame/zi.
Mărcile de produse cozonaci de tip panettone analizate cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 în funcție de cantitatea de zaharuri :
- Panettone Classic Favorina cu 30.4 g de zaharuri
- Panettone Classic Winter Edition cu 28 g de zaharuri
- Panettone Classico Bauli cu 26 g de zaharuri
- Panettone Classico Sapori cu 26 g de zaharuri
- Panettone Classico Granducale cu 25 g de zaharuri
- Panettone Classico Battistero cu 25 g de zaharuri
- Panettone Cake Mania cu 24.3 g de zaharuri
- Panettone Classico Excellent cu 24 g de zaharuri
- Panettone Classic Bauducco cu 24 g de zaharuri
- Panettone Delux cu 23 g de zaharuri
- Panettone crema de ciocolata Santangelo cu 22 g de zaharuri
Tabelul poate fi accesat AICI .
- Valoarea energetică este cuprinsa între 352 kcal și 419 kcal.
- Cantitatea de grăsimi variază între 12 g și 22 g.
- Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 4.6 g și 10 g.
Tabelul poate fi accesat AICI .
- Cantitatea de proteină se situează între 5.1 g și 8 g pentru produsele studiate.
Tabelul poate fi accesat AICI .
- Cantitatea de fibre se situează între 1.6 g și 3.5 g pentru produsele studiate.
Tabelul poate fi accesat AICI .
- Cantitatea de sare s-a situat între 0.1 g și 0.59 g. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
Tabelul poate fi accesat AICI .
Pentru vizualizrea întregului studiu click AICI.
Știați că :
Mono si digliceride ale acizilor grasi – Aditivi alimentari cu rol de agenţi de îngroşare, emulgatori, stabilizatori, agenţi de aglomerare şi antispumanţi. Se obţin din grăsimi animale sau vegetale şi se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, deserturi pe bază de grăsimi emulsionate, lapte sau fructe, produse din legume şi fructe, conserve de legume în oţet, produse de cofetărie şi patiserie, îngheţată, paste făinoase, orez, deserturi pe bază de cereale şi/sau amidon, produse din peşte, ouă, sosuri, condimente, supe, salate, produse dietetice, suplimente alimentare, băuturi alcoolice şi nealcoolice etc. Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică nu este limitată.
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro