Ați citit corect. Mâncarea poate fi și salvată, nu doar mâncată! Iar dacă ne unim pentru a reduce risipa alimentară, atunci scopul este și mai nobil!

Obiectivul principal al prevenirii risipei alimentare ar trebui să fie acționarea direct de la sursă, limitând generarea de surplus de alimente în fiecare etapă a lanțului de aprovizionare cu alimente (adică producție, procesare, distribuție și consum). Dacă acest lucru nu poate fi obținut, cea mai bună destinație pentru surplusul alimentar, care asigură utilizarea la cea mai mare valoare a resurselor alimentare comestibile, este redistribuirea alimentelor pentru consumul uman acolo unde este cel mai mult necesar.

În Uniunea Europeană, aproape un sfert din populație – 119,1 milioane de persoane – erau în risc de sărăcie sau excludere socială în 2015, iar 42,5 milioane de persoane nu și-au putut permite o masă de calitate două zile la rând.

În același timp, se estimează că aproximativ 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare sunt generate anual în UE, cu costuri asociate estimate la 143 de miliarde de euro.

În plus, față de impactul său important și economic asupra societății, risipa de alimente exercită o presiune excesivă asupra resurselor naturale finite și asupra mediului. Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), aproximativ o treime din toate produsele alimentare din lume sunt pierdute sau irosite. Alimentele care sunt recoltate, dar în cele din urmă pierdute sau irosite consumă aproximativ un sfert din toată apă folosită de agricultură în fiecare an și necesită o suprafață de cultură de dimensiunea Chinei. Deșeurile alimentare generează aproximativ 8% din emisiile globale de gaze cu efect de seră anual.

Donarea de alimente nu numai că sprijină lupta împotriva sărăciei alimentare, dar poate fi o pârghie eficientă în reducerea cantității de surplus de alimente destinate utilizărilor industriale sau trimise pentru tratarea deșeurilor și, în final, la depozitele de deșeuri. Cu toate acestea, chiar dacă redistribuirea surplusului alimentar este un fenomen în creștere, iar producătorii și comercianții de retail sunt dispuși să doneze surplusul lor băncilor și organizațiilor de caritate, cantitatea de alimente redistribuite reprezintă încă o mică parte din surplusul alimentar comestibil disponibil în UE. De exemplu, în 2016, membrii Federației Europene a Băncilor de Alimente (FEBA) au distribuit 535 000 de tone de produse alimentare la 6,1 milioane de oameni, ceea ce reprezintă doar o mică parte din volumul estimat al deșeurilor alimentare generate anual în EU.

Comisia Europeană a lansat un proiect pilot pentru perioada 2018-2020 pentru a evalua în continuare practicile de donare a alimentelor în statele membre și pentru a promova diseminarea și adoptarea orientărilor UE privind donarea de alimente.

Dacă țineți la protecția mediului, la protecția consumatorilor și la tot ce vă înconjoară, atunci cumpărați responsabil și inteligent!

Fiți un adevărat consumator european cu o9atitudine!

Țineți minte, mâncăm că să trăim, nu trăim ca să mâncăm!

Respect mancarii !!

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal