Principalul motiv (43%) pentru care mâncarea este risipită este acela că uităm ce alimente avem în frigider, nu sunt consumate la timp și acestea se strică.

Planificarea unui meniu săptămânal, pregătirea unei liste de cumpărături și verificarea a ceea ce aveți deja acasă este un început minunat pentru a evita risipirea alimentelor.

1. Planificați-vă mesele ! Știți ce aveți în fiecare colț al bufetului ?

Ce avem la masa ?

Ziua din săptămână

Felul principal

Lista de cumparaturi

Luni

Marti

Miercuri

Joi

Vineri

Sambata

Duminica

Diverse

– Vezi ce aveți în frigider și dulapuri și faceți o listă (utilizați fie o metodă de hârtie și un stilou sau descărcați o aplicație);

– Acordți-vă timp pentru a planifica un meniu săptămânal și a face o listă de cumpărături

– Planificați-vă porțiile emancare ! Știți de cât orez aveți nevoie pentru a pregăti o masă pentru 2 adulți și 2 copii ?

Există întotdeauna acest lucru dificil cu cereale și alte tipuri de produse care se măresc în volum atunci când sunt fierte.

Mai jos regăsiți un tabel în care sunt menționate cantitățile potrivite pentru produse precum : orez, paște, hrișcă și cucus înainte de a fi gătite :

Orez (nepreparat)

Adult

60-90 gr

Copii (4-10 ani)

35-55 gr

Paste (nepreparate)

Adult

75 gr

Copii

45-60 gr

Hrisca (nepreparata)

Adult

75 gr

Copii

45-60 gr

cuscus (uncooked)

Adult

100 gr

Copii

40-60 gr

Respect mancarii!

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal