Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite ale Americii estimează că, în fiecare an, aproximativ 48 de milioane de oameni sunt infectați cu salmonela, listeria, E.coli sau alte bacterii provenite din alimente. Cea mai mare parte dintre ei se recuperează de la sine după câteva zile. Cu toate acestea, aproape 130.000 de persoane sunt spitalizate și 3.000 mor anual din cauza bolilor provocate de alimentele contaminate. Copiii sub vârsta de 5 ani, persoanele în vârstă, gravidele și cei care au un sistem imunitar slăbit prezintă cel mai mare risc.
Iată câteva alimente care în perioada 2017-2022 au fost cel mai des retrase de la vânzare pentru că reprezentau un risc pentru sănătate. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să le consumăm, ci doar să respectăm câteva reguli înainte de a le consuma.
- Salatele, în special cele ambalate
- Brânzeturile și mezelurile
- Carnea tocată de vită
- Ceapa
- Carnea de pui și curcan
- Papaya, piersici și pepene galben
- Făina
- Salatele, în special cele ambalate
În perioada 2017-2022, salatele au fost retrase de la vânzare de 50 de ori pentru că erau contaminate cu E. coli sau listeria. În total, 4,390,638 de caserole au fost rechemate. În urma consumării unei salate contaminate cu bacterii, 614 de persoane s-au îmbolnăvit, iar 11 oameni și-au pierdut viața.
Cum se pot contamina verdețurile cu bacterii?
- Apă contaminată folosită pentru irigarea terenurilor
- De la resturile animalelor care poartă bacteria
- coli și listeria sunt bacterii care sunt distruse foarte rapid în procesul de gătire, doar că salatele mai mereu sunt mâncate crude.
Cum ne putem proteja:
- Optați pentru salata întreagă în loc de cea ambalată sau împachetată.
- Îndepărtați frunzele exterioare, unde se află de obicei bacteriile.
- Cumpărați verdețuri care se pot găti, precum varza kale, varza de Bruxelles sau spanacul.
- Brânzeturile și mezelurile
Cârnații, salamul, șunca, brânzeturile feliate și brânzeturile moi sunt câteva dintre produsele care au fost descoperite că sunt contaminate cu bacterii periculoase. 7,677de tone de astfel de produse au fost retrase de la raft în ultimii 5 ani. 409 oameni s-au îmbolnăvit din cauza lor, iar 7 și-au pierdut viața.
Cauza: contaminare cu listeria. 9 din 10 persoane infectate cu listeria au nevoie de spitalizare pentru a-și reveni.
Listeria se dezvoltă chiar și la temperaturi scăzute, în vitrinele din piețe și în camerele de depozitare refrigerate. În plus, mezelurile sau brânzeturile din magazine sunt atinse de mâinile vânzătorului de fiecare dată când sunt foliate. Este suficient ca un singur pachet de carne să conțină bacterii ca toată vitrina să fie compromisă.
Cum ne putem proteja:
- Alegeți alimentele preambalate. Studiile arată că, acestea pot fi mai puțin susceptibile să provoace îmbolnăvire în urma unei infecții cu listeria.
- Evitați cârnații în întregime sau limitați drastic consumul lor. Pe lângă riscul ridicat de toxiinfecții alimentare pe care îl prezintă, aceștia sunt adesea coșmaruri nutriționale pline de sare.
- Carnea tocată de vită
În perioada 2017- 2022 au fost date 22 de alerte alimentare privind contaminarea cu E. coli sau salmonela a cărnii tocate de vită. 6,234 de tone de carne tocată au fost rechemate din cauza riscului alimentar. 643 de oameni s-au îmbolnăvit, iar 2 și-au pierdut viața.
În cazul bucăților întregi de carne, bacteriile sunt de obicei doar la suprafață, unde sunt ușor de distrus în timpul gătitului. Dar în cazul cărnii tocate, bacteriile pot fi amestecate în întreaga compoziție, ceea ce înseamnă că trebuie să vă asigurați că este gătită pe deplin.
Cum ne putem proteja:
- Cumpărați carne întreagă pe care să o tocați singuri acasă.
- Dacă achiziționați carne tocată din magazine, nu o puneți pe același tocător unde veți tăia și legumele, deoarece se pot transfera microbii.
- Spălați-vă pe mâini cu apă caldă și săpun înainte și după ce atingeți carnea.
- Curățați orice zeamă scursă din carne cu un șervețel pe care să îl aruncați imediat la gunoi. Nu ștergeți cu buretele pe care îl veți folosi mai târziu la spălatul vaselor.
- Dezghețați carnea congelată în frigider. Scoateți-o doar în momentul în care o gătiți. Alimentele gătite nu ar trebui să fie lăsate mai mult de 2 ore afară.
- Asigurați-vă că gătiți carnea la o temperatură care va ucide bacteriile. Pentru carne tocată de vită și de porc, temperatura trebuie să fie de 70° C.
- Ceapa
35,387 de tone de ceapă roșie și albă au fost retrase din magazine în perioada 2017-2022 pentru că erau contaminate cu salmonela. Din cauza lor, 2,167 de perosane s-au îmbolnăvit.
O investigație a FDA a observat că apa contaminată folosită la irigare este cea mai probabilă cauză a contaminării.
Ce putem face:
- Când alegeți ceapă, evitați-o pe cea care este moale, deoarece bacteriile pot pătrunde mai ușor în alimentele deteriorate.
- Depozitați-le într-o zonă bine aerisită și ferită de soare.
- Niciodată să nu spălați ceapa în avans: umiditatea poate duce la degradarea mai rapidă a acesteia. Spălați ceapa chiar înainte de a o folosi.
- Carnea de pui și curcan
Carnea de curcan contaminată cu salmonela a îmbolnăvit în ultimii 5 ani 398 de persoane. În total, 176,742 de kilograme de carne de curcan a fost retrasă de la raft. În cazul cărnii de pui, a fost descoperit un risc alimentar pentru o cantitate de 88,478 de kilograme. 190 de oameni s-au îmbolnăvit, iar doi chiar și-au pierdut viața.
Salmonela este răspândită în special în carnea de pui și curcan. Condițiile aglomerate și murdare în care sunt crescute adesea nu ajută deloc.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor estimează că salmonela cauzează mai multe îmbolnăviri alimentare decât orice altă bacterie. Aproximativ 1 din fiecare 25 de pachete de pui dintr-un magazin alimentar este contaminat cu salmonela. Totodată, puteți să vă îmbolnăviți dacă puiul nu este gătit complet.
Ce putem face:
- Gătiți carnea de pui la o temperatură de cel puțin 75 de grade Celsius.
- Nu este recomandat să clătim carnea de pui înainte de preparare. În acest mod favorizăm răspândirea bacteriilor în jurul chiuvetei și pe blat.
- Spălați-vă mâinile cu săpun și apă curată cel puțin 20 de secunde în special după ce ați atins ouă crude sau carne
- Spălați ustensilele de bucătărie, tocătoarele, farfuriile și suprafețele de lucru cu apă caldă și săpun.
- Păstrați carnea crudă separat de alte alimente în coșul de cumpărături și în frigider.
- Papaya, piersici sau pepene galben
Din 2017 până în 2022 au fost date 12 alerte alimentare care vizau 272,597 de kilograme de papaya contaminate. 330 de oameni care le-au cosnumat s-au îmbolnăvit. Dacă vorbim despre piersici, în total au fost retrase 51,284 de tone. Deși cantitatea este mult mai mare decât la papaya, au fost mai puține îmbolnăviri, aproximativ 100. Iar 280 de mii de pepeni galbeni au fost rechemați din cauză că fructele erau contaminate cu salmonela.
Este un risc comun pentru toate fructele: Acestea sunt consumate în mod obișnuit în stare crudă, deci bacteriile nu vor fi eliminate prin gătire.
Cum ne putem proteja:
- Evitați fructele deja tăiate, mai ales dacă aveți un sistem imunitar slab.
- Cumpărați fructe întregi și tăiați-le acasă chiar înainte de consum.
- Când alegeți fructe întregi, nu le selectați pe cele lovite sau deteriorate, deoarece pot avea un risc mai mare de contaminare bacteriană.
- Deși spălarea fructelor ajută mai mult la îndepărtarea murdăriei și a unor pesticide, merită totuși să o faceți. Aceasta poate reduce riscul de contaminare la suprafață, chiar dacă nu elimină toate bacteriile.
- Făina
În ultimii 5 ani au existat 22 de alerte care au rechemat pachete cu făină deoarece erau contaminate cu E. coli sau salmonela. Printre produsele retrase se numără făina simplă, amestecuri pentru prăjituri, cozonaci și aluat.
Grâul poate fi contaminat cu E. coli sau salmonela de la fermele învecinate unde se cresc animale și de la excremente de animale sălbatice, în special cerbi și păsări.
Cum ne putem proteja:
- Nu consumați aluat de prăjituri nepreparate termic, nici măcar o mică degustare.
- Păstrați făina și amestecurile de prăjituri care conțin făină departe de toate alimentele gata preparate. Făina este ușoară și poate zbura ușor în bucătărie contaminând blatul, cuțitele, farfuriile și altele.
Acestea sunt alimentele care au fost cel mai des regăsite în alertele alimentare. Cu grijă și atenție, putem face alegerile potrivite în magazine, astfel încăt să ne protejăm sănătatea noastră, dar și a celor dragi nouă.
Este important să cunoaștem simptomele cauzate de aceste bacterii.
- Simptome salmonela: diaree, febră, scaune cu sânge, stări de greață, deshidratare, amețeli.
- Simptome listeria: febră, dureri de cap, gât înțepenit, confuzie, pierderea echilibrului, convulsii.
- Simptome E. coli: diaree, dureri de burtă, febră.
Este important, de asemenea, să fim la curent cu alertele alimentare. De cele mai multe ori, supermarketurile transmit notificări clienților prin care îi anunță de anumite produse retrase. Ba mai mult, puteți fi la curent cu alertele alimentare cu ajutorul aplicației InfoCons.
SURSE
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/e-coli
https://www.cdc.gov/foodsafety/communication/salmonella-food.html
https://www.cdc.gov/listeria/outbreaks/ice-cream-03-15/signs-symptoms.html