Condiţii de intrare şi regim de şedere
Conform paginii de internet guvernamentală: https://www.evisa.e-gov.kg/, cetățenii români care călătoresc în Republica Kârgâză pentru o perioadă de până la 60 de zile cu pașaportul turistic și până la 90 de zile cu pașaportul de serviciu sau diplomatic nu au nevoie de viză.
Pentru obținerea altor tipuri de viză, cetăţenii români trebuie să completeze un formular pe pagina de internet www.evisa.e-gov.kg cu datele de contact și informațiile cu privire la călătoria programată în Republica Kârgâză. De asemenea, trebuie încărcată o fotografie și o copie a pașaportului/documentului de călătorie. Plata se face prin intermediul unui card Visa sau Master Card, iar perioada de procesare a cererii este de 3 zile lucrătoare de la data depunerii acesteia.
România nu are reprezentare diplomatică sau consulară în Republica Kârgâză. În calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul la Bişkek. În acest sens, pagina de internet a Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE, inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.
Cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Kârgâză sau care se află deja pe teritoriul său sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Kazahstan, care asigură reprezentarea diplomatică și consulară a României în acest stat, la adresa de e-mail: astana@mae.ro şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonate, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să își înregistreze prezența în regiune prin intermediul portalului www.econsulat.ro.
Cetăţenii români care ignoră avertismentele şi se deplasează în zone de risc pot suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.
Pentru situaţii de criză în Republica Kârgâză se pot contacta:
- Ambasada Germaniei – Adresă: Bişkek, 720040, str. Bulevardul Erkindik nr. 21, telefon + 996 312 627100, fax + 996 312 627135, web https://bischkek.diplo.de/
- Delegaţia Uniunii Europene – Adresă: Bulevardul Erkindik nr. 21, Business Centre Orion, etaj 5, Bişkek, 720040, telefon: +996 312 26 10 00, e-mail: delegation-kyrgyzstan@eeas.europa.eu
De asemenea, în Republica Kârgâză, în situaţii de criză, poate fi contactat şi consulul onorific al României, dl. Moldotashev Ishenbay, telefon mobil, 00996 550 302 053, spaţiu de lucru la adresa: oraş Bişkek, str. Tânalieva nr. 18/1; telefon +996 312 47 35 91; e-mail: consromkyrgyz@mail.ru.
Doriţi să munciţi în Republica Kârgâză?
În concordanţă cu legea kârgâză, cetăţenii străini sau apatrizii pot munci în Republica Kârgâză în baza autorizaţiei de muncă acordată de către autoritatea desemnată. Fiecare cetățean străin care intenţionează să muncească trebuie să aplice pentru obţinerea permisului de muncă cu câteva luni înainte de sosirea în Republica Kârgâză, procedura fiind una de durată (până la 2 luni şi jumătate).
Permisul de muncă este acordat în baza unui aviz al Ministerului Muncii, după verificarea în detaliu a documentelor aplicantului şi a companiei locale care doreşte să angajeze un cetăţean străin. Conform autorităţilor, procedura de verificare a angajatorului are ca obiectiv stabilirea condiţiilor de muncă pe care acesta le oferă. Permisele de muncă au o valabilitate de până la 2 ani.
Documente/informaţii ce trebuie prezentate în vederea obţinerii permisului de muncă:
- informaţii cu privire la angajat, cu indicarea numelui complet, data naşterii, cetăţenia, numărul paşaportului, data şi agenţia de emitere a paşaportului (documente de identificare);
- documente care să confirme calificările: traduceri legalizate ale documentelor de studii, în conformitate cu procedura stabilită de statul kârgâz;
- cazier judiciar;
- certificat medical prin care să se ateste capacitatea muncitorului de a lucra în condiţiile cerute de contractul de muncă;
- asigurare medicală.
De asemenea, legea kârgâză stabilește categoriile de cetățeni străini care pot fi angajați fără permis special de muncă:
- persoanele care au statut oficial de refugiat;
- rezidenţii permanenţi ai Republicii Kârgâze;
- persoanele cărora le-a fost acordat azil politic în Republica Kârgâză;
- persoanele care călătoresc în Republica Kârgâză pentru a superviza instalarea de echipament tehnologic furnizat de companii străine;
- studenţi străini care efectuează, pe perioada vacanţelor, stagii de pregătire neplătite la instituţii din Republica Kârgâză;
- personalul misiunilor diplomatice, consulatelor și instituțiilor internaționale acreditate în Republica Kârgâză;
- corespondenţi străini şi jurnalişti acreditaţi în Republica Kârgâză.
Condițiile prezentate anterior se pot modifica în funcție de situația sanitară locală.
Ameninţări teroriste
Se recomandă evitarea deplasărilor în zonele rurale, situate de-a lungul frontierelor cu Uzbekistan şi Tadjikistan. În general, trebuie manifestată prudenţă sporită în zonele sudice ale ţării – Regiunea Osh – faţă de partea nordică, incidenţa actelor de violenţă asupra cetățenilor străini fiind mai mare.
În Valea Fergana, aflată la interferența a trei state, Uzbekistan, Kârgâzstan și Tadjikistan, există și riscul producerii unor atacuri teroriste.
Apelează rapid numerele de telefon din Kârgâză!
Siguranţă şi criminalitate
Călătorii care se deplasează în Republica Kârgâză sunt sfătuiţi:
- să evite deplasările după lăsarea întunericului;
- să evite abordarea unor discuţii cu subiect provocator, în restaurante sau cluburi de noapte, când unii localnici, aflaţi în grupuri şi în stare de ebrietate, pot deveni violenţi.
În bazaruri şi locuri aglomerate, cetățenii străini pot fi victimele infracțiunilor de furt din buzunare. Se recomandă ca, în cazul în care un turist este abordat de un ofiţer de poliţie, să solicite acestuia să se legitimeze, evitând astfel posibilitatea de a fi victima unei infracțiuni de înșelăciune de către un fals poliţist. Nu este indicat să permiteți persoanelor străine accesul în maşină. Este bine ca ferestrele autoturismelor să fie închise, chiar şi în momentul în care se trece frontiera.
Recomandări
Cetăţenii români sunt sfătuiţi să îşi încheie o asigurare de sănătate şi de viaţă înainte de călătorie.
Cetăţenii români care se află pe teritoriul Republicii Kârgâze sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:
- să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării;
- să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil, asupra lor sau în maşini;
- să respecte cu stricteţe restricţiile de circulaţie;
- să folosească doar firme autorizate de taxiuri, inscripţionate corespunzător;
- să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.
Sistemul medical
Serviciile medicale în Republica Kârgâză sunt relativ limitate. Este posibil ca persoanele în vârstă, cu boli cronice şi persoanele care necesită intervenţie medicală de urgenţă să nu poată beneficia de o asistenţă medicală corespunzătoare. Companiile de asigurări de sănătate sunt puţine şi serviciile oferite de acestea nu satisfac întotdeauna cerinţele clienţilor.
Transportul public şi traficul auto
Infrastructura reţelelor de transport este slab dezvoltată. Starea drumurilor este proastă şi condusul pe timp de noapte este riscant, mai ales din cauza slabei iluminări. În unele zone, marcajele şi indicatoarele de drum sunt absente. Regulile de circulaţie sunt în conformitate cu legislaţia internaţională, dar de cele mai multe ori, mai ales pe drumurile colaterale şi în provincie, o mare parte din conducătorii auto nu le respectă în totalitate. Pe timp de iarnă, din cauza schimbărilor bruşte de temperatură, mai ales drumul dintre Bişkek şi Almaty (Kazahstan) este acoperit cu polei sau gheaţă pe porţiuni întinse.
Limita de viteză este de 60km/h în oraşe şi de 90km/h în afara localităţilor. Legea impune ca pasagerii autoturismelor să poarte centură de siguranţă, iar motocicliştii cască de protecție.
Permisul internaţional de conducere este recunoscut în Republica Kârgâză.
Transportul public este aglomerat şi limitat ca ofertă: autobuze, taxiuri şi câteva trenuri între oraşele principale. Se recomandă atenţie sporită când se călătoreşte cu transportul în comun.
Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.