Formalități administrative și documente necesare

Procedurile privind obținerea accesului la o profesie reglementată în altă țară din UE depind de intenția dumneavoastră.

  • Doriți să vă mutați în țara-gazdă și să vă exercitați profesia acolo (stabilire): în acest caz, este necesară recunoașterea calificărilor.
  • Doriți să prestați temporar servicii în țara-gazdă: în acest caz, va trebui doar să prezentați o declarație preliminară scrisă. Totuși, dacă profesia dumneavoastră are implicații serioase asupra sănătății sau a securității, țara-gazdă ar putea face o verificare prealabilă a calificărilor pe care le dețineți.

Citește și:

Despre Glutamatul de sodiu – E621

Pentru detalii referitoare la regulile aplicabile în cazul dumneavoastră, contactați autoritatea națională din țara-gazdă care răspunde de accesul la profesia dumneavoastră.

Consultați baza de date a profesiilor reglementate pentru a afla care sunt aceste profesii, în ce țări din UE sunt reglementate și ce autorități le reglementează.

Trebuie să cunoașteți denumirea profesiei în limba țării care vă interesează. De exemplu, dacă doriți să lucrați ca patiser în Germania, căutați în baza de date profesia de `Bäcker’.

Dacă profesia este reglementată în țara dumneavoastră de origine, puteți căuta mai întâi denumirea profesiei în propria limbă, pentru a găsi echivalentul acesteia în limba engleză (furnizat în cadrul descrierii). Apoi, aflați țările în care profesia respectivă este considerată reglementată folosind funcția de căutare și introducând echivalentul în limba engleză. Dacă lista de rezultate nu conține țara în care intenționați să vă mutați, este posibil ca profesia să nu fie reglementată în țara respectivă.

Citește și:

Expediere și livrare

Dacă nu găsiți profesia dumneavoastră în baza de date, contactați unul dintre punctele de contact pentru recunoașterea calificărilor profesionale din țara în care doriți să lucrați. Consilierii vă pot ajuta să înțelegeți ce norme se aplică în cazul dumneavoastră.

Copii/Traduceri legalizate

Autoritățile vă pot solicita să prezentați copii legalizate (pentru a dovedi că documentele sunt autentice) și/sau traduceri legalizate ale anumitor documente esențiale pentru analiza cererii, cum ar fi certificatele sau diplomele care vă atestă calificările. Traducătorul autorizat garantează exactitatea traducerii.

Totuși, potrivit legislației UE:

  • această cerință este valabilă doar pentru documentele importante (cum ar fi dovada calificărilor)
  • autoritățile sunt obligate să accepte traducerile legalizate realizate în alte țări din UE.

Citește și:

Escrocherii prin loterii, pronosport şi concursuri

Autoritățile nu au voie să vă ceară traduceri legalizate pentru:

  • documentele care vă atestă calificarea în profesia de medic, asistent medical generalist, moașă, medic veterinar, medic stomatolog, farmacist sau arhitect
  • pașaport, carte de identitate sau orice alt document care nu are legătură cu calificările.

Informațiile prezentate mai sus sintetizează reglementări complexe, care prezintă numeroase excepții.

Înainte de a începe să lucrați

Odată ce v-au fost recunoscute calificările profesionale, puteți fi obligat să vă înregistrați într-o organizație profesională înainte de a vă folosi titlul și de a începe să vă exercitați profesia. În unele cazuri, autoritățile naționale pot solicita verificarea competențelor lingvistice.

Sursa: Europa.eu

Citește și:

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal