Protejarea intereselor UE in cadrul investițiilor străine

Noul mecanism UE de monitorizare permite o cooperare între Comisie și guvernele UE cu privire la modalitățile de abordare a cazurilor în care o investiție străină specifică într-un stat membru poate afecta securitatea sau ordinea publică ale unui alt stat membru. Scopul este acela de a garanta că investițiile străine nu reprezintă o amenințare pentru infrastructura critică și nu au acces la informații sensibile sau la tehnologii cheie, păstrând UE deschisă pentru investiții.

Investițiile străine reprezintă o sursă importantă de creștere economică și ajută la crearea de locuri de muncă în UE. La sfârșitul anului 2017, investițiile directe străine în UE s-au ridicat la 6.300 de miliarde de euro, principalii investitori fiind Statele Unite (2,2 miliarde de euro) și Elveția (800 de milioane de euro).

Investițiile străine directe au fost deosebit de importante pentru țările care au avut dificultăți în timpul ultimei crize financiare. Cu toate acestea, preluările recente de către companiile de stat din alte țări ale infrastructurii critice în domeniul energiei, transporturilor și tehnologiei înalte au fost un motiv de îngrijorare, iar guvernele UE sunt îngrijorate în special de faptul că infrastructura critică se află în mâinile unor puteri emergente precum China și Rusia.

Jumătate dintre țările UE au în prezent mecanisme de evaluare a potențialelor riscuri ale investițiilor străine directe. Partenerii comerciali precum Australia, China, Japonia, Rusia și Statele Unite efectuează, de asemenea, evaluări similare.

Sistemele variază foarte mult și, până în prezent, țările nu și-au coordonat abordările, nici atunci când investițiile ar putea avea impact în mai multe țări. Noile norme ale UE nu urmăresc să armonizeze mecanismele naționale de monitorizare, ci să intensifice cooperarea și schimbul de informații între statele membre și Comisia Europeană.

Sursa: europa.eu

Citește și:

– Tabele de furnizare și utilizare: mașini din zona euro

Numărul InfoCons, destinat și persoanelor cu dizabilități

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal