Hotel Bulevard, ieri și azi – o9atitudine pentru cultură

Hotelul Bulevard a fost construit după planurile celebrului arhitect român Alexandru Orăscu, în anul 1867, fiind cel mai vechi hotel din București. Clădirea a apărut la intersecția Podului Mogoșoaiei cu Bulevardul Academiei (acum Calea Victoriei și Bulevardul Elisabeta). În 1873 a avut loc inaugurarea, cu ocazia unei expoziții de pictură cu lucrări ce aparțineau colecțiilor lui Carol I, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Odobescu, Theodor Aman și mulți alții, hotelul purtând atunci numele de Herdan, și schimbându-l peste numai 4 ani, în Grand Hotel du Boulevard.

Clădirea a fost ridicată vis-a-vis de Cercul Militar, pe un teren al nobilului Vintilă Corbeanu, fiind ulterior cumpărată de proprietarul unei fabrici de pâine, Jacques Herdan (de unde și numele inițial al hotelului).

Hotelul se face remarcat prin modernitatea tehnologiilor sale și stilul său arhitectural. În 1904, este dotat cu un sistem de iluminat electric și cu un ascensor. Hotelul este răsplătit cu medalii de aur la expozițiile din Italia, de la Milano și Torino, în 1906, respectiv 1911. Pe atunci, hotelurile nu primeau un anumit număr de stele.

Arhitectura este de o frumusețe aparte, coloanele de marmură și candelabrele de culoare aurie ieșind imediat în evidență. Aici erau expuse lucrări de Lucas Cranach, Tițian sau Watteau. Sala de marmură a hotelului era una dintre cele mai căutate locații din Bucureștiul acelei vremi pentru organizarea dineurilor sau a balurilor, având puternice influențe vestice.

De-a lungul timpului, edificiul a servit mai multor scopuri – a fost hotel, restaurant, chiar și spațiu comercial. Pentru o perioadă lungă, de 24 de ani, a fost chiar sediu ministerial (1950-1974). Hotelul este una din clădirile reprezentative pentru eleganța Bucureștiului, fiind într-un proces de restaurare în acest moment. Grand Hotel du Boulevard își va redeschide porțile pe 1 decembrie 2019.

Mai multe informații pe centenar.infocons.ro.

Citește și:

– Strada Lăpușneanu, ieri și azi

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal