Protectia-Consumatorilor.ro – o9atitudine! te invata cum sa elimini costurile ascunse!


         Intr-adevar, cea mai mare parte a aparatelor electronice, chiar inchise, continua sa consuma electricitate, pentru ca intrerupatorul deschis/inchis este situat pe transformator, si transformatorul, inca legat la sursa de electricitate, continua sa consume curent.
          Este cazul, in special, al aparatelor care functioneaza cu telecomanda ( televizor, combina, etc.).
Insa consumul exista si in cazul aparatelor fara fir pe care le incarcam la sursa de energie (de exemplu, telefonul mobil) sau al aparatelor conectate la calculator (scanner, imprimanta), care uneori chiar nu sunt echipate cu buton de deschidere/inchidere.
In anii 1980-1990, se intampla deseori ca televizoarele, aparatele tip magnetoscop si altele sa consume mai mult de 10 W, uneori chiar 20 in standby. De atunci, acest consum a fost minimizat, ajungand la 1W pentru televizoarele bune.
 Consumul total al aparatelor electrice (hi-fi, electrocasnice, GSM, etc) dintr o casa poate corespunde cu lejeritate consumului unui bec cu incandescenta de 60W care sa stea aprins un an intreg. Daca totalizam toate gospodariile ajungem la o cifra enorma a consumului,ca sa nu mai discutam despre dioxidul de carbon eliminat.
CONSUMURI ASCUNSE:
Datele de mai jos va permit sa controlati la cat se ridica valoarea consumului ascuns pentru aparatele de care dispuneti. Testele efectuate de experti si cercetatori arata faptul ca valoarea consumului ascuns pentru fiecare aparat este de 5 Euro pe an: televizor, calculator, combina, fax. Daca adaugam si micii consumatori (radio, hi-fi, aparat cu microunde, etc), totalul poate sa ajunga la 75 euro pe an.
•    Perie de dinti electrica: 2 kwh/an, consum mediu in standby;
•    Apirator de masa: 6 kwh/an;
•    Telefon fara fir: 7 kwh/an;
•    Cafetiera electrica: 13 kwh/an;
•    Cuptor: 13 kwh/an;
•    Cuptor cu microunde: 13 kwh/an;
•    Ceas cu radio: 15 kwh/an;
•    Imprimanta: 15 kwh/an;
•    Radio: 16 kwh/an;
•    Sistem hi-fi: 30 kwh/an;
•    Computer: 43 kwh/an;
•    Televizor color: 48 kwh/an;
•    Magnetoscop: 61 kwh/an;
•    Fax: 114 kwh/an;
•    Boiler de bucatarie: 142 kwh/an;
Totalul este de 500 kwh/an pentru toti acesti consumatori in pozitia standby (adica in timpul cand nu le utilizam efectiv). Multiplicati acest consum cu costul unui kilowat si va puteti face o idee despre costul aproximativ pe zi.
In consecinta, nu mai lasati aparatele in standby, mai ales ca ele consuma aproape la fel de mult ca si pornite. Apasati pe butoanele “off` ale televizoarelor dumneavoastra, ale cuptoarelor, faxurilor, imprimantelor. Nu utilizati telecomanda pentru a pune aparatele  pe standby, ci actionati manual, apasand butonul de oprire de pe aparat.
Atentie! Anumite aparate (combina radio CD, de exemplu) consuma energie in timp ce doar sunt conectate la curent. Scoateti deci din prize tot sistemul pentru a intrerupe consumul cu adevarat.
Anumite aparate pot fi deconectate total de la retea in timp ce nu functioneaza, fara ca aceasta sa va afecteze confortul: cuptoul cu microunde, aparatele ce tin de calculator, mai putin faxul, televizorul, etc. pentru a va usura viata si pentru a evita sa bagati si sa scoateti din priza cablul, puteti utiliza un prelungitor cu mai multe prize echipat cu intrerupator. Puteti astfel deconecta toate aparatele cu o singura miscare!
Deconectati aparatele incarcabile de indata ca s-au incarcat (telefonul mobil, periuta de dinti electrica, apiratorul de masa), mai ales ca in acest fel bateriile acestor aparate vor avea o viata mai lunga daca sunt in mod regulat descarcate in totalitate.   

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal