Protectia Datelor – Cloud Computing si dreptul de a fi uitat

Amenintarea vietii private de cloud computing este subestimata, chiar ignorata, arata un studiu al Parlamentului. Parlamentul lucreaza asupra revizuirii legislatiei UE privind protectia datelor, care dateaza din 1995, pentru prevenirea folosirii neadecvate a datelor de catre companiile private sau autoritatile publice.

Reforma legislatiei, lansata de Comisia Europeana, prevede reguli comune pentru toate statele membre. Include dreptul de a fi uitat (oamenii vor putea sa isi stearga datele personale) si amenzi pentru pierderea sau divulgarea datelor clientilor.

In momentul de fata, Parlamentul lucreaza asupra unei propuneri de regulament privind protectia persoanelor fizice – prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date (raportor Jan-Philipp Albrecht) si asupra unei directive privind protejarea datelor procesate in scop juridic (raportor Dimitrios Droutsas).

Noile reguli vor fi valabile in intreaga UE

`Dreptul de a fi uitat, necesitatea aprobarii persoanei in transferul de date si sanctiuni in caz de incalcare a regulilor privind dreptul la viata privata sunt cele trei cereri principale ale mele pentru standardele de protectie a datelor, in interiorul UE sau in afara acesteia“, ne-a spus raportorul Jan-Philipp Albrecht (Verzi/ALE, Germania).

Dumnealui a mai aratat ca, pana acum, statele membre UE au abordat protectia datelor independent. `Noile reguli privind protectia datelor vor fi valabile in intreaga UE si va consolida drepturile consumatorilor, va oferi companiilor siguranta juridica si cetatenilor mai multa incredere in companii“, ne-a  mai spus domnul Albrecht.

`Reforma legislatiei privind protectia datelor este esentiala pentru Europa. Este necesara datorita dezvoltarii tehnologice uluitoare, schimbarii normelor sociale si construirii lumii in jurul comunicarii online. Comisia Europeana, Parlamentul European si, da, Consiliul, trebuie sa lucram perseverent pentru asigurarea celui mai inalt nivel de protectie a cetatenilor europeni inainte de terminarea mandatului actual, in 2014“, ne-a spus raportorul Dimitrios Droutsas (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Grecia).

Ne spioneaza SUA pe internet?

Un studiu publicat in 2012 de Directia Generala pentru Politicile Interne a Parlamentului European avertizeaza ca `amenintarea vietii private de cloud computing este subestimata, chiar ignorata.“ `Principala ingrijorare care vine din cresterea increderii in cloud computing este mai putin cresterea fraudei cibernetice decat pierderea controlului asupra identitatii si datelor individuale“, mai arata studiul.

Raportul mai spune ca legislatia SUA autorizeaza supravegherea datelor cloud de rezidenti non-SUA. Este aceasta o bresa ce poate fi folosita de CIA? Sunt masurile excesive de combatere a terorismului un pas catre spionarea noastra? Reforma regulilor UE nu acopera autoritatile americane, acest lucru putand fi abordat in negocieri UE-SUA.

`Informatiile dumneavoastra personale sunt valoroase, pastrati-le cu grija si ganditi-va la drepturile pe care le aveti atunci cand le distribuiti! Aveti dreptul de a sti ce informatii despre dumneavoastra sunt pastrate de catre companii si in baze de date guvernamentale. Ar putea aparea probleme daca informatiile nu sunt corecte. Aveti dreptul de a verifica informatiile despre dumneavoastra care sunt stocate sau folosite“, ii avertizeaza Peter Hustinx de la Autoritatea Europeana pentru Protectia Datelor pe cetatenii europeni.

Sursa: http://www.mediaddict.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal