În perioada 18-19 februarie, a avut loc conferința `Săptămâna Parlamentară Europeană`. În acest an, conferința a fost co-organizată de Parlamentul European și parlamentul României, în calitate de țară care deține președinția rotativă a Consiliului UE. În cadrul conferinței, eurodeputații alături de membri ai parlamentelor naționale din statele membre au făcut bilanțul ciclului anual de coordonare a politicilor economice și sociale la nivelul UE. Acest ciclu de coordonare este cunoscut ca semestrul european.
Participanții au punctat că economiile europene au avut un parcurs bun în ultimii ani. Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat că anul 2019 va fi primul în care niciun stat membru din zona euro nu va înregistra un deficit bugetar de peste 3% din PIB. Comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, a evidențiat faptul că 240 de milioane de europeni au un loc de muncă.
María del Mar Angulo Martínez, membră a parlamentului spaniol, a declarat că economia UE a avut 21 de trimestre consecutive în care a înregistrat creșteri și a creat 12 milioane de locuri de muncă. `Această stabilitate este rezultatul angajamentului nostru față de semestrul european`, a adăugat doamna Angulo Martínez.
Alți participanți au afirmat că perspectivele asupra viitorului se arată incerte. O prognoză a Comisiei indică o încetinire a creșterii economice în UE. Printre provocările abordate pe durata conferinței s-au numărat procesul de îmbătrânire a populației, digitalizarea, războaiele comerciale și Brexit.
De asemenea, Valdis Dombrovskis a punctat: `Unii spun că reformele au loc în timpul unei crize sub presiunea piețelor, atunci când nu există altă opțiune. Aceasta este așa-numita abordare de tip `reformă sau moarte`. Nu cred că este cel mai bun mod. Dacă implementați reformele în prealabil, vă puteți reface mai repede și puteți evita dificultățile.`
Mulți dintre cei care au luat cuvântul pe durata conferinței au subliniat că semestrul european abordează și politicile și reformele sociale. Începând cu anul 2018, tabloul de bord social analizează modul în care țările UE implementează politicile sociale. Aproximativ o treime dintre recomandările emise către statele membre în cadrul semestrului european se referă la prioritățile sociale și cele din domeniul educației. În acest context, Marianne Thyssen a declarat: `Europa nu este doar despre afaceri și bănci; este, în primul rând, despre oameni`.
Cu toate acestea, câțiva dintre aceștia au pus la îndoială coerența dintre recomandările legate de politicile economice și cele privind politica socială și educația. Gabriela Crețu, membră a parlamentului român, a afirmat că: `Recomandările care susțin interesele sistemului financiar puternic au fost implementate la 85%, iar cele legate de educație sau politici sociale au fost lăsate deoparte`.
Sursa: europa.eu
– Crezi că poți fi Eroul de Zi cu Zi?
– Mai multe informații despre risipa alimentară
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!