Postul Crăciunului este abia la început, iar noi continuăm căutarea printre rafturi a produselor pe care le putem pune pe masă. Astăzi ne oprim la Margarină (sau Grăsime Vegetală). Oare știm ce punem în coș?
Acum este foarte simplu să identificăm fiecare aditiv alimentar printr-o simplă scanare a codului de bare al produselor utilizând Aplicația InfoCons, disponibilă GRATUIT pentru dispozitive mobile cu sistem de operare Android sau iOS.
Astfel, putem cu ușurință identifica până la 6-8 e-uri într-un singur produs, printre care:
- E100 – curcumina – colorant sintetic, poate duce la scaderea glicemiei;
- E160b – colorant sintetic obtinut din organisme modificate genetic;
- E202 – sorbat de potasiu, conservant sintetic, poate provoca tulburări de digestive grave;
- E476 – emulgator sintetic – are un efect toxic moderat si poate provoca alergii.
Dar nu numai aditivilor trebuie să le acordăm atenție! Un alt factor foarte important la alegerea produselor este conținutul de sare, având în vedere că 100 de grame de margarină pot conține până la 1/6 din doza zilnică recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Și, dacă luăm în calcul că 70% din cantitatea de sare pe care o consumăm zilnic provine din alimente procesate, ar trebui să fim atenți ca acestea să conțină cât mai puțină sare posibil.
Verificați înainte de achiziționarea produselor tip margarină:
- termenul de valabilitate;
- ingredientele de pe eticheta produselor (menționate în ordine descrescătoare, după proporția fiecărui ingredient);
- aditivii alimentari (E-urile) menționați pe eticheta produsului.
Un alt factor important este conținutul de grăsime, care poate ajunge până la 70% din produs. Știați că grăsimile sintetice tip margarină nu pot fi arse de către organismul uman?
Ești un consumator activ și vrei să fii mai bine informat? Accesază și testele comparative efectuate de InfoCons cu privire la produsele tip margarină:
- Margarină din Grăsime Vegetală – Știi ce mănânci?
- InfoCons: 52 % din produsele de tip margarina contin minim 5 E-uri!