Primul studiu care analizează efectele genetice ale fumatului asupra celulei pulmonare sănătoase

Cancerul pulmonar este neoplasmul responsabil pentru cele mai multe decese la nivel mondial. 80-90% dintre acestea sunt atribuite fumatului, prin efectul direct a numeroși factori cancerigeni, și indirect prin inflamație, supresie imunologică și infecție. Prin renunțarea la fumat înaintea vârstei mijlocii, fumătorii pot evita majoritatea riscurilor neoplazice pulmonare determinate de fumat.

Un nou studiu publicat în Nature arată că o parte dintre modificările asupra ADN-ului, determinate de fumat, pot fi reparate. Renunțatul la fumat este benefic la orice vârstă și duce la scăderea riscului de cancer pulmonar.

`Cei care au fumat pentru mai mult de 30-40 de ani îmi spun adesea că este prea târziu să renunțe: răul este deja făcut. Studiul nostru a arătat că nu este adevărat: nu este niciodată prea târziu să renunți la fumat. Unii dintre participanții din studiu au fumat mai mult de 15.000 de pachete de-a lungul vieții, dar la câțiva ani de la renunțarea la fumat, multe celulele ale căilor aeriene ale acestora nu aveau leziuni de la fumat`- unul dintre coordonatorii studiului, Dr. Peter Campbell, Wellcome Sanger Institute.

Baza moleculară prin care fumatul duce la cancer este reprezentată de creșterea ratei de mutații ADN. Când într-o celulă se acumulează suficiente mutații cheie (driver), aceasta se transformă dintr-o celulă normală, în una neoplazică.

`Studiul nostru este primul care a analizat în detaliu efectele genetice ale fumatului asupra celulei pulmonare sănătoase. Chiar și aceste celule sănătoase de la fumători prezintă mii de mutații genetice. Acestea pot fi asemănate cu bombe cu ceas, care așteaptă următoarea lovitură care le va determina să progreseze spre cancer`- prim-autor Dr. Kate Gowers, UCL.

Cercetătorii au analizat ADN-ul a 632 celule pulmonare `sănătoase`, ne-canceroase, recoltate de la 16 persoane: copii, adulți fumători, nefumători și persoane care nu au fumat niciodată.

Analiza a arătat că în ciuda faptului că nu erau canceroase, mai mult de 9 din 10 celule ale fumătorilor activi aveau până la 10.000 de mutații în plus față de nefumători. Aceste mutații sunt cauzate direct de către substanțele din fumul de țigară. Mai mult de un sfert din aceste celule lezate au cel puțin o mutație driver, responsabilă de riscul crescut de cancer pulmonar la fumători.

Aceste celule sănătoase ar putea repara epiteliul căilor aeriene, însă fumatul are mai multe mecanisme de lezare pulmonară. Emfizemul, care este asociat cu boala cronică pulmonară, nu este reversibil.

`Ideea că oamenii care renunță la fumat au beneficii duble este foarte motivantă. Aceștia previn leziuni suplimentare prin fumul de țigară asupra celulelor pulmonare și oferă șansa plămânilor de a contrabalansa leziunile existente cu celule mai sănătoase. Studiul nostru susține rezultatele studiilor anterioare: dacă fumezi, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru sănătatea ta este să renunți complet`- co-coordonatorul studiului, Dr Rachel Orritt (Cancer Research UK)

Sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma rezultatele acestei cercetări (prin urmărirea persoanelor în timp) și pentru a înțelege cum se dezvoltă cancerul pornind de la celulele afectate.

Sursa: raportuldegarda.ro

Citește și:

– Safety Gate: Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase – InfoCons

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal