Planul de acțiune SAMIRA: tehnologia radiologică și nucleară în sprijinul Planului european de combatere a cancerului

Comisia și-a prezentat in data de 05 Februarie 2021 Planul de acțiune SAMIRA – Agenda strategică privind aplicațiile medicale cu radiații ionizante. Planul de acțiune SAMIRA va îmbunătăți coordonarea la nivelul UE, va asigura faptul că tehnologiile radiologice și nucleare continuă să genereze beneficii pentru sănătatea cetățenilor UE și va contribui la combaterea cancerului și a altor boli. Acest plan de acțiune reprezintă prima măsură luată ca urmare a Planului european de combatere a cancerului, adoptat de Comisie la data de 3 februarie.

Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat: `Pandemia actuală ne-a reamintit tuturor importanța sănătății și necesitatea de a face tot ce ne stă în putință pentru a spori bunăstarea cetățenilor noștri. Utilizarea în condiții de securitate a tehnologiei radiologice și nucleare în scopuri medicale este un instrument extrem de util din arsenalul nostru, care generează deja beneficii pentru sute de milioane de pacienți din întreaga Europă. Acest plan de acțiune va asigura în continuare poziția de lider mondial a UE în domeniul aprovizionării cu radioizotopi medicali și al dezvoltării de diagnostice și de tratamente radiologice, aplicând în același timp cele mai înalte standarde de calitate și de securitate.`

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: `Prin Planul european de combatere a cancerului, vom lua măsuri pentru a ne asigura că efectuăm mai multe controale, și mai bine. Pentru a face acest lucru, trebuie să dispunem de o tehnologie radiologică sigură și de înaltă calitate. Imagistica radiologică este indispensabilă pentru depistarea și diagnosticarea timpurie a cancerului și peste jumătate din pacienții bolnavi de cancer vor trebui să urmeze ședințe de radioterapie. Acesta este un element nelipsit în viața unui pacient bolnav de cancer. Planul de acțiune SAMIRA este primul nostru rezultat în cadrul Planului european de combatere a cancerului și reprezintă un excelent exemplu de colaborare între comunitatea energetică, cea a sănătății și cea a cercetării.

Planul de acțiune SAMIRA asigură accesul cetățenilor UE la tehnologii radiologice și nucleare de înaltă calitate în scopuri medicale, cu cele mai înalte standarde de securitate. Planul definește acțiuni și măsuri în trei domenii principale: (i) asigurarea aprovizionării cu radioizotopi medicali, (ii) îmbunătățirea calității și a securității radiațiilor în domeniul medical și (iii) facilitarea inovării și a dezvoltării tehnologice în ceea ce privește aplicațiile medicale cu radiații ionizante. Printre acțiuni se numără următoarele:

  • Comisia va institui o Inițiativă privind Platforma Europeană pentru Radioizotopi (European Radioisotope Valley Initiative – ERVI), pentru a menține poziția de lider mondial a Europei în ceea ce privește aprovizionarea cu radioizotopi medicali și pentru a contribui la accelerarea dezvoltării și a introducerii de noi radioizotopi și metode de producție.
  • Comisia va lansa o inițiativă europeană privind calitatea și securitatea aplicațiilor medicale ale radiațiilor ionizante, pentru a se asigura faptul că utilizarea radiațiilor ionizante în scop terapeutic și de diagnosticare în statele membre se desfășoară în conformitate cu cele mai înalte standarde.
  • Comisia va crea sinergii între Programul pentru cercetare și formare al Euratom și clusterul `Sănătate` din cadrul programului de cercetare Orizont Europa al UE, prin elaborarea și implementarea unei foi de parcurs în domeniul cercetării pentru aplicații medicale ale tehnologiei nucleare și radiologice.

Context

Există o diversitate de tehnologii nucleare și radiologice care joacă un rol esențial în lupta împotriva cancerului. Mamografia, tomografia computerizată și alte forme de imagistică radiologică sunt tehnologii indispensabile pentru toate stadiile gestionării cancerului. Radioterapia se numără printre cele mai eficace, eficiente și utilizate tratamente împotriva cancerului aflate la dispoziția pacienților și a medicilor. Medicina nucleară este utilizată în mod curent pentru diagnosticarea și monitorizarea cancerului și este din ce în ce mai disponibilă pentru tratarea cancerului.

Datorită rețelei sale unice de aprovizionare, evoluțiilor sale tehnologice inovatoare și angajamentului său ferm în materie de cercetare clinică, Europa joacă un rol central în domeniul medicinei nucleare. UE este cel mai mare furnizor de radioizotopi medicali din lume, cu o cotă de piață de peste 60 % pentru unii dintre cei mai utilizați radioizotopi. Unele dintre cele mai importante evoluții farmaceutice și clinice recente din domeniul tratării cancerului cu ajutorul medicinei nucleare au provenit din UE.

Acțiunile și inițiativele SAMIRA se bazează pe cadrul legislativ existent. Planul de acțiune va fi pus în aplicare cu ajutorul instrumentelor și al programelor din domeniul energiei, al sănătății și al cercetării și inovării.

Sursa : europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal