Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români pot călători în Republica Peru în scop turistic fără viză întrucât la sosirea în acest stat autorităţile competente acordă o perioadă de ședere de 90 de zile pentru toţi turiştii care provin dintr-un stat membru al Uniunii Europene,

Intrarea în Republica Peru este permisă cu pașaportul valabil o perioadă de minim 6 luni de la momentul intrării pe teritoriul acestui stat, însă este recomandat ca acesta să aibă o valabilitate cât mai mare.

Perioada maximă de ședere pentru deținătorii de pașapoarte simple este de 183 zile, perioada de ședere fiind acordată la intrarea pe teritoriul statului.

Începând cu data de 11 februarie 2016, scutirea de viză de intrare de scurtă şedere pentru cetăţenii români în Republica Peru se aplică şi următoarelor categorii de persoane: studenţi, oameni de afaceri şi jurnalişti.

La data de 14 martie 2016 a fost semnat, la Bruxelles, Acordul dintre Uniunea Europeană și Republica Peru privind scutirea de vize de scurtă ședere. Acesta se aplică în mod provizoriu, de la data de 15 martie 2016.

Obiectul Acordului îl constituie scutirea de la obligativitatea deținerii vizelor de intrare pentru cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene/peruani atunci când călătoresc în Republica Peru/Uniunea Europeană, pentru o perioadă de 90 de zile în oricare 180 de zile.

.De asemenea, cetăţenii români sunt sfătuiţi să păstreze cu atenție formularele completate la intrarea în ţară deoarece acestea sunt solicitate la ieşirea din Peru. Lipsa acestora poate duce la amânarea plecării până se întreprind demersurile necesare stabilirii datei exacte de intrare în această ţară, prin verificări în bazele lor de date.

Pentru mai multe informații, vă puteți adresa Ambasadei Republicii Peru în România: Bucureşti, strada Maior Gheorghe Şonţu, telefon: (0040-21) 211 18 16, fax: (0040-21) 211 18 18, e-mail: embajadaperu@embajadaperu.ro

Detalii referitoare la regimul vizelor de intrare în Peru le regăsiți și pe pagina web a Ministerului Relaţiilor Externe din Peru – http://www.rree.gob.pe/.

Informaţii utile: Serviciul de Protecţie a Turismului din Peru. Linia funcţionează permanent şi dispune de personal specializat. Turiştii se pot adresa la numărul de telefon: 0051(1) 421.12.27 pentru orice situaţie de urgenţă.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Peru nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

Elementele izolate, dar bine organizate ale guerilei Sendero Luminoso (SL), se manifestă pe teritoriul Peru, acţiunile sale fiind legate de traficul de droguri.

De asemenea, vă sfătuim să nu vă deplasaţi în văile râurilor Apurimac şi Ene, în care acţionează membri ai grupărilor de narcotraficanţi afíliate politic la Sendero Luminoso şi stânga radicală.

În regiunea Cusco au fost semnalate cazuri de răpiri de persoane.

Siguranţă şi criminalitate

Cetățenii români care doresc să călătorească în acest stat trebuie să se informeze în prealabil despre locul în care urmează să se deplaseze. Vă recomandăm să contractați servicii turistice de la agenții autorizate, precum și să vă deplasați în cadrul unui grup de persoane. Este de preferat ca serviciile turistice să nu fie contractate direct de pe internet, iar trimiterea sau transferul de bani să nu fie efectuate în contul unor persoane fizice care se intitulează operatori de turism.

De asemenea, vaccinarea împotriva febrei galbene este recomandată dacă deplasarea se face în zonele izolate, de junglă.

Infracţiunile de furt, înşelăciune şi trafic de droguri sunt frecvente.

Regiunile Ayacucho, Cusco, Huancavelica, Huanuco, Junin, Loreto, San Maritin, Ukayali prezintă un grad sporit de infracţionalitate.

În cazul în care doriţi să vizitaţi regiunea Cusco, vă sfătuim să apelaţi doar la programe turistice prin intermediul agenţiilor specializate, care să vă asigure toate serviciile. Ţineţi cont de faptul că localnicii apelează extrem de des la blocarea şoselelor din aceste regiuni, precum şi a trenului spre Machu Picchu, în semn de protest.

Şi în alte regiuni ale ţării au loc, temporar, acţiuni de protestcare au adesea caracter violent, recurgându-se inclusiv la blocarea şoșelelor.

Este necesară prudenţă din partea turiştilor care vor să viziteze puncte de interes aflate la altitudini de peste 3.000 de metri. Acomodarea la asemenea altitudini se face în funcţie de condiţia fizică, vârsta şi capacitatea de adaptare a fiecăruia.

În sezonul ploios (noiembrie-aprilie), în zonele muntoase există riscul producerii de inundaţii şi alunecări de teren.

Peru se află într-o regiune seismică activă, foarte frecvent fiind semnalate mişcări telurice. În cazul producerii unor cutremure cu consecinţe grave, contactaţi autoritățile locale de protecţie civilă şi poliţia şi respectaţi sfaturile acestora. Totodată, încercaţi să luaţi legătura cu Ambasada României din Lima. Acelaşi sfaturi le recomandăm şi turiştilor aflaţi în apropierea ţărmului mării în cazul producerii unui tsunami.

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

 • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
 • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
 • Să-şi asigure maşinile cu sisteme de alarmă.
 • Să nu accepte supravegherea sau transportul unor bagaje ale altor persoane, deoarece acestea pot conţine droguri.
 • Să evite deplasările cu autobuze între oraşe, pe timpul nopţii.
 • Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic.
 • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
 • Vă recomandăm să folosiţi taxiuri numai cu o comandă telefonică transmisă în prealabil. Nu este indicat să fie utilizate în nicio situaţie taxiurile oprite pe stradă îndeosebi pe timpul nopţii. Trebuie evitate taxiurile ilegale şi contactele cu persoane necunoscute. În cazul folosirii serviciilor de taxi este recomandat să nu fiţi singurul pasager al vehiculului, şi să fiţi însoţiţi de alte persoane cunoscute.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se va lua legătura cu cel mai apropiat post de poliţie şi cu Ambasada României la Lima.

În situaţia unor incidente grave (accidente, tâlhării) se impune contactarea imediată a autorităţilor la următoarele numere locale de urgenţă:

 • Poliţia naţională – 225.04.02
 • Brigada de urgenţă a poliţiei – 431.30.40, 105
 • Ambulanţa – 225.40.40
 • Serviciul de informaţii telefonice – 103
 • Poliţia Naţională – 105

Apelează rapid numerele de telefon din Peru!

Sistemul medical

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

De asemenea, este de preferat ca asigurarea medicală de călătorie încheiată să fie una cât mai extinsă.

Unităţile medicale peruane care acceptă asigurări medicale şi de călătorie încheiate în străinătate sunt:

 • Clinica Ricardo Palma (toate specialităţile), Av. Javier Prado Este 1066, San Isidro, telefon: 0051(1)-224.22.24,
 • Clinica Anglo-Americană (toate specialităţile), Av. Alfredo Salazar 350, San Isidro, telefon: 0051(1)-712.30.00.

Vă recomandăm vaccinarea împotriva febrei galbene, febrei dengue şi a malariei cu cel puţin zece zile înaintea începerii călătoriei, mai ales în cazul celor care călătoresc în partea de nord şi în regiunea amazonică a ţării.

La sosirea pe aeroportul internaţional Jorge Chavez nu se solicită carnetul de vaccinuri.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto și permisul de conducere

Circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului.

Vă atenţionăm că respectarea regulilor de circulaţie are caracter relativ, mai ales atunci când trebuie semnalizată schimbarea sensului de mers.

În zona montană, pentru accesul la obiectivele turistice, se recomandă folosirea autovehiculelor cu tracţiune dublă.

Permisul de conducere românesc este recunoscut în Republica Peru, numai dacă este însoțit de permisul de conducere international.În caz de accident rutier, şoferii trebuie să anunţe poliţia locală şi să rămână la locul faptei până la sosirea echipajului de la circulaţie.

Parcarea se face în spaţii amenajate şi asigurate, contra cost.

Există posibilitatea staţionării maşinilor pe marginea drumului, în absenţa indicatoarelor sau a marcajelor restrictive.

 • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor este bună.

 • Centura de siguranţă

Centura de siguranţă este obligatorie.

Utilizarea cărţilor de credit

În Peru este acceptată plata cu numerar sau cu carduri bancare (Visa, MasterCard, Diners). Cardurile pot fi folosite şi pentru retragerea de numerar din bancomate.

Cecurile de călătorie sunt destul de rar acceptate, dar există posibilitatea de a fi schimbate; pentru această operaţiune, în aeroport, se percepe un comision de 6%, iar la casele de schimb 2%.

Anunţarea pierderii cardurilor se poate face la următoarele numere de telefon: 0051(1)-372.58.00 pentru Visa, 0051(1)-444.33.66 pentru Mastercard, 0051(1)-442.65.72 pentru Diners.

Reglementări vamale

Regulamentul vamal peruan interzice:

 • Ieşirea din ţară cu obiecte din patrimoniul cultural naţional (ceramică, ţesături, obiecte din aur şi argint). Copiile de pe astfel de obiecte pot fi exportate doar cu acordul Institutului Naţional de Cultură.
 • Scoaterea din ţară a bijuteriilor din aur şi argint cu o valoare mai mare de 2.000 $.
 • Exemplare din flora şi fauna protejate.

În Peru pot fi introduse fără taxe: un aparat de fotografiat, o cameră video, un laptop, o maşină de scris manuală sau electrică, un aparat de radio sau casetofon, cu sursă proprie de alimentare, un instrument muzical, maximum zece compact discuri sau casete audio/video.

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt:

 • 3 litri de alcool
 • 20 de pachete de ţigări
 • diverse articole de uz personal şi cadouri, în limita sumei de 300 $ şi care nu sunt destinate comercializării.

Turiştii români pot intra în Peru cu echipamente destinate sporturilor de aventură doar pe baza unei declaraţii de import temporar.

Pentru armele de foc şi muniţia aferentă, destinate autoapărării sau practicării sporturilor, este necesară obţinerea licenţei aferente de la Direcţia de Control a Armelor, Muniţiilor şi Explozibililor de Uz Civil din Lima, iar în afara capitalei de la comandamentele Gărzii Civile. Persoanele care au arme de vânătoare sunt obligate să le prezinte Gărzii Civile, Poliţiei, Gărzii Republicane sau posturilor militare, la cerere, însoţite de licenţele necesare.

Se interzice introducerea şi scoaterea din ţară a drogurilor şi a produselor destinate preparării acestora.

Regimul medicamentelor

Este permisă intrarea cu medicamente de uz personal.

Regimul animalelor de companie

În Peru este permisă intrarea cu animale de companie (câini şi pisici), dacă acestea au certificate de origine şi de sănătate emise de autorităţile române recunoscute în Peru. Aceste documente trebuie să conţină datele de identificare ale proprietarilor şi animalelor şi să ateste că animalele sunt sănătoase şi vaccinate antirabic. Certificatele trebuie să fie avizate de consulul peruan care va solicita permisul zoo-sanitar de la Direcţia de Producţie Animală.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal